WhatsApp

Blog

aba-kariyer-amerikada-doktora-yapmak-icin-ne-gerekl

Amerika’da Doktora Yapmak İçin Neler Gerekli?

Amerika’da doktora yapmak pek çok kişinin hayali… Ancak Amerika gibi bir ülkede doktora programlarına kabul edilmek ve zorlu eğitimleri tamamlamak pek de kolay değil. Sürecin nasıl ilerlediğini doğru bir şekilde öğrenmek ve şartlara uygun hareket etmek gerekiyor. Bu aşamada doktora programlarına hazırlık süreci ve sonrası oldukça önemli. Bu süreç manevi anlamda yorucu olduğu kadar maddi anlamda da sınırları zorlayabilir.

Doktora programları için burs almak ise maddi anlamda önemli bir yükü ortadan kaldırmakta. Yüksek lisans eğitiminden sonra 3-4 yıllık bir öğrenim ve araştırma süreci olduğu için doktora programı, sıkı bir çalışmayı zorunlu kılıyor. Bu süreler araştırma yapılacak alana göre de değişiklik gösterebilmekte. Hangi alan olursa olsun sürecin gerçekten kolay olmadığını bilmek gerekiyor.

Amerika’da Doktora Yapmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Amerika’da doktora yapmak için lisans ya da yüksek lisans mezunu olmak gerekmekte. Başarılı öğrenciler, lisans programının ardından Amerikada doktora programlarına başlayabiliyor. Doktora programları ders çalışmaktan öte araştırma yapmaya dayalı bir süreci oluşturmakta. Sürecin 1,5 – 2 yılı alan derslerine harcanmakta ve öğrencilerin bu sürede alan derslerine yönelik sınavları vermeleri beklenmekte.

Alan dersleri başarı ile tamamlandıktan sonra da doktora tezinin hazırlanması gereken süre başlıyor. Tez aşaması da ders aşaması kadar zorlayıcı bir dönem. Bu sürede öğrenci, çok sayıda kaynağı inceleyerek araştırma yapmalı ve tezini hazırlamalı. Tez, 80 bin ile 100 bin kelime arasında olmalı, özgün bir konuya ve içeriğe sahip bulunmalı.

Sürece Doğru Şekilde Hazırlanmak İçin Neler Yapılmalı?

Amerika doktora programları için alana yönelik danışman hocanın bulunması önemli. Bu nedenle alana yönelik danışman hocanın olması, süreç için oldukça önemli bir adım. Yeterli bir ön araştırma ve profesyonel bir destek alarak işin önemli kısmı çözüme ulaşmakta. Doktora başvurusu sırasında adayların eğitim geçmişinin yeterli olması da gerekiyor. Bir önceki eğitim dönemi not ortalamasının 4 üzerinden 3 olması yeterli. Öğrencinin aynı şekilde ileri düzeyde İngilizcesi de olmak zorunda.

Dil yeterliliğinin ortaya konulduğu TOEFL ve IELTS gibi sınavlardan da yeterli bir puanın bulunması gerekiyor. Ayrıca öğrencinin sosyal ve akademik anlamda aktif olması da beklenmekte. Doktora programına yönelik çalışmaların olması, kabul aşamasında öğrencilere kolaylık sağlıyor. Öğrenci tarafından alana dönük tamamlanmış staj programları, seminer katılımları ve diğer aktiviteler kabul aşamasında artı puan olarak değerlendiriliyor.

Bu süreçte profesyonel bir danışmanlık alarak tüm aşamalarda kolaylık sağlamak gerekiyor. Amerika’da doktora yapmak konusunda destek almak için Aba Kariyer ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışındaki sınavlara hazırlık konusunda bilgi almak için Aba Yurt Dışı Eğitim YouTube kanalını takip edebilirsiniz. Ayrıca bilgilendirici videolara ulaşmak için de Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube videolarına ulaşabilirsiniz.