WhatsApp

Blog

abakariyer-sosyal-girisimcilik-nedir-sosyal-girisimci-kimdir

Sosyal Girişimcilik Nedir? Sosyal Girişimci Kimdir?

Sosyal girişimcilik nedir sorusu son dönemde cevabı araştırılan sorular arasında yer almaktadır. Sosyal dayanışma belirli bir şekilde sosyal eşitliği sağlayan önemli bir çalışma alanıdır. Bu çalışma, yukarıdan aşağıya gelen bir çalışma alanı değildir. Her insanın her kesimden; belirli bir sorumluluğa sahip olarak, uzmanına göre işin içinde bulunması ve bu şekilde fırsat eşitliğini oluşturması anlamına gelmektedir. Buradaki gerçek gaye, insanlara Aspirin vererek insanları uyutmak değildir.

Mevcut olan problemi, gerçek anlamda derinlemesine incelemek ve bu problemleri derinlemesine çözebilecek çözümler üretebilmektir. Dünya tarihi incelendiğinde; 1. ve 2. Dünya Savaşları sonrasında, devletlerin sahip oldukları imkanlarla, pek çok faaliyeti yerine getirememesi nedeniyle, bu sorumluluğun sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülmesi ihtiyacı doğmuştur.

Sosyal Anlamda Girişimcilik Nedir? Kavram Neleri Anlatmaktadır?

Dünya tarihinde yaşanan önemli savaşlar sonrasında devletin her alana yetememesi, sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç doğurmuştur. İlerleyen süreçte mevcut olan sivil toplum kuruluşlarının ötesinde, teknolojiyi de kullanabilen ve hızlı bir şekilde insana dokunabilecek sosyal girişim ve girişimcilik kavramları ortaya çıkmıştır. Sosyal dayanışma kavramı içerisinde sosyal bir inovasyona yol açabilme özelliği, sosyal bir çerçevede girişimcilik ile mümkün olmaktadır. Sosyal girişimciler sermayesini toplumsal fayda yönünde özgülemek isteyen girişimciler olarak, şirketler ya da toplumlar için kültür oluşturan, bu çevreyi belirli bir şekilde yönlendiren bir süreci takip etmektedirler. Kar, fayda ve gelir olgularının üzerinde, toplumsal fayda sağlamak, asıl Sosyal girişimcilik amaçları olmaktadır.

Girişimcilik Özellikleri Nelerdir?

Sosyal girişimcilik özellikleri internetin yaygın hale gelmesi ile daha da belirgin olmayı başarmıştır. İnternetle birlikte bilgiye erişen girişimciler, kendi niteliklerini artırmakla kalmayarak aynı zamanda sosyal girişim parçası olarak istedikleri kitlelere daha kolay ulaşmışlardır. Girişimciler, sosyal inovasyon anlamında daha çok kişiye ulaşabilmek için organizasyonlarını toplumsal fayda yönünde daha işlevli bir şekle dönüştürmüşlerdir. Endüstri 4.0 olarak nitelendirilen bilişim çağında, yazılım ve uygulamaların artık çok daha üretken hale gelmesi ile robotik sistemler, yapay zeka gibi konular da sosyal inovasyon içerisinde yer almıştır.

Artık, ihtiyaçlar çok daha yakından takip edilebilmekte, bu anlamda, çok daha hızlı bir şekilde ihtiyaçlar karşılanabilmektedir. İşlemci firması olan Intel, her sene organize ettiği “make it wearable challange” isimli yarışmada toplumsal değer üretebilmeleri ile ilgili olarak genç girişimcilere yeni projeler ortaya koyabilme imkanı tanımaktadır.  Bu anlamda girişimcilik kavramı bu tarz oluşumlarla günden güne hızla yayılmaktadır.