WhatsApp

Blog

abakariyer-21-yuzyil-meslekleri-nelerdir-hangi-meslekler-on-plana-cikiyor

21.Yüzyıl Meslekleri Nelerdir? Hangi Meslekler Ön Plana Çıkıyor?

21.yüzyıl meslekleri pandemi süreci ile artık daha çok konuşulan meslekler olmuştur. Bu mesleklerin ne olacağı ya da mesleklerin 21. yüzyıl içerisinde nasıl şekilleneceği oldukça merak edilmektedir. Herkesin bildiği gibi üniversitelerde 4 ana fakülte bulunmaktadır. Bunlar tıp, sanat, sosyal bilimler ve mühendislik fakülteleridir.

Geleceğin meslekleri de genel olarak bu dört fakülte mesleği içerisinde şekillenecektir. Bu dört fakülte dışında tabi bazı ara bölümler de bulunmakta. Biyoteknoloji, genetik, mimarlık psikoloji, eğitim ve görsel sanatlar bu fakülteler arasındaki ara bölümlerdir. Bu bölümlerde eskiden işletme ve finans gibi bölümler durmaktaydı. Bugün ise bunların yerini antropoloji, hukuk ve bilgisayar mühendisliği almış durumda.

21.Yüzyıl Meslekleri İçin Geleceğin Üniversiteleri

21.yüzyıl meslekleri değerlendirilirken bu anlamda geleceğin üniversitelerini de belirtmemiz gerekiyor. Bu durumda ise işler biraz farklılaşıyor. İşin özünde artık bu fakültelerin arasına yüzde 95 gibi büyük bir oran ile tıp ve yaşam bilimleri girecek. Bunun yanında ise mühendislik devreye girerek akıllı evler ve akıllı şehirler ile beraber mimarlık bölümü de ön plana çıkacak.

Mimarlık bu anlamda geleceğin trend meslekler grubunda olacak. Sosyal Bilimler ayrıca tüm mühendislik fakülteleri ile beraber tıp fakültelerinde birlikte ortak çalışma alanları oluşturacak. Üniversitelerin pek çoğunda “Humanities” diye geçen dersler artık mühendislik fakültelerinin ve tıp fakültelerinin içerisinde yer alacak.

Geleceği Olan Meslekler

Geleceği olan meslekler ise günümüzde pek popüler olmasa da ilerleyen yıllarda oldukça önem kazanacak üniversite bölümleridir. Psikoloji, genetik, biyoteknoloji ve biyomedikal bu anlamda örnek olarak verilecek en iyi meslekler arasındadır. 2050 yılına kadar işlerin yaklaşık olarak yüzde 65’inin bu bölümlere kayacağı ön görülmekte.

Mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım ve ürün tasarımı gibi bölümler ise farklı bir iş olanağına doğru gitmekte. Bu dönemlerde en çok patentin alındığı alanlar akıllı evler, akıllı şehirler ve akıllı ulaşım alanlarıdır. Bu meslek grupları da ilerleyen dönemlerde bu alanlara daha da fazla yönelecektir.

Mühendislik ise artık her alanın içerisinde olacak bir meslek grubudur. Çünkü AR – GE çok önemli bir noktada. İnovasyon alanında, patentlerde ve pek çok alanda lisanslamalarda artık mühendislik fakültelerinin önemi yüksek. Günümüz meslekleri arasında psikoloji gelecek anlamında da yükselen bir trend olacak. Psikoloji artık sosyal bilimler alanının altında değil birinci derecede yaşam bilimleri altında.

İngilizce ve Kodlama

Üniversitelerin artık master ve doktora seviyelerinde farklı bölümler ön plana çıkmakta. Örneğin “Symbolic Systems” bölümü. Stanford Üniversitesi içerisindeki en önemli bölümlerden bir tanesidir. MIT’de bu anlamda yapılanmakta ve şekillenmekte. Bu anlamda üniversiteye girecek olan öğrencilerin de alt yapısında büyük bir değişiklik olmakta.

Artık kodlama olmadan üniversiteye kabul neredeyse imkansız. Buna ek olarak İngilizce bilmeden de bu üniversitelerde eğitim almak tamamen imkansız bir hal alıyor. Kodlama ve İngilizce artık tıp ve sosyal bilimler üniversitesi öğrencilerinde de aranan bir özellik oluyor. 21. yüzyıl meslekleri içerisinde neredeyse artık her meslek bu iki özelliğe sahip olmak zorunda olacak.

Yurt Dışında Eğitim İçin Yapılması Gerekenler

Peki, öğrencilerimizin böyle üniversitelerde okumaları için kimlere hangi görevler düşmekte? Öğrencilerimizin bu anlamda yurt dışında eğitim almalarını sağlamak için özellik akademisyenlere çok büyük işler düşmektedir. 2030 yılında bir öğrencinin değer üretmeye başladığını düşünürsek ve yaklaşık olarak 40 yıl bu anlamda değerler ürettiği düşünülür ise akademisyenlerin artık 2080’li yıllar için planlamalar ve çalışmalar yapmaları gerekmektedir.

Bunun için birlikte, stratejik, daha kaliteli bir yapılanmaya ve daha kaliteli bir kariyer yönetimine ihtiyacımız var. Bunlar göz önünde bulundurulur ise 21.yüzyıl meslekleri arasında çok kaliteli bireyler yetiştirmemiz zor bir durum olmayacaktır.

Geleceğin yeni meslekleri veya benzeri konularda daha ayrıntılı ve alanında uzman kişilerden bilgiler almak için Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesini ya da Gamze Sart resmi YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz.