WhatsApp

Blog

aba-kariyer-mulakatlarda-dogru-bir-kendini-tanitma-nasil-yapilmalidir

Mülakatlarda Doğru Bir ‘Kendini Tanıtma’ Nasıl Yapılmalıdır?

Kendini tanıtma ifadesi ilk başta basit bir eylem olarak görülse de söz konusu eylem işe girme sürecinde ihtiyaç duyulduğunda zor olabilmektedir. Mülakat sırasında kişinin kendini doğru bir şekilde ifade edebilmesi, işverenin düşüncelerini olumlu anlamda etkilemektedir. Bu nedenle doğru kelime ve ifadelerin kullanılması önem arz etmektedir. İnsan Kaynakları yetkilisi tarafından yapılan mülakat sırasında ‘kendinizden biraz bahseder misiniz?’ sorusu, beklenen anın geldiğinin habercisi olabilir. Bu aşamada kişinin kariyer planına yönelik konulardan bahsetmesi önemlidir. Kişinin mesleki deneyimleri bu soruya başlangıç olarak karşı tarafa aktarılabilir. Bunun dışında, akademik başarılar da kişinin kendi yeterliliğini karşı tarafa anlatma sırasında işlevseldir.

Doğru Bir Kendini Tanıtma Sırasında Başka Hangi Konular Önemlidir?

Mülakat aşamasında kendini tanıtma sırasında sahip olunan yeteneklerden de bahsetmek yararlıdır. Kurumsal yapılarda sosyal çalışanlar önemlidir. Çünkü her zaman ekip olabilmeyi başaran çalışanlar, faaliyet gösterdikleri kuruma daha verimli olmaktadır. Bu nedenle mülakat sırasında sosyal bir kişiliğe sahip olunduğunu yansıtan yetenekler karar vericinin dikkatini çekmektedir. Kişi sahip olduğu yeteneklerini abartmadan karşı tarafa anlatmalıdır.

Bu aşamada dürüst bir anlatım sergilemek önemlidir. Kişinin kendinden bahsettiği konular arasında mesleki hedefleri de yer almalıdır. Kendini TANITMA soruları mülakat sırasında sakin bir şekilde cevaplanmalıdır. Acele etmeden, sorulan soruyu doğru anlayarak verilen cevaplar sürecin olumlu sonuçlanmasına katkı sağlayacaktır. Sözlü mülakatta kendini TANITMA Örnekleri sakin ve kendine güvenen bir tavrın, mülakat sonuçlarına olumlu katkı sağladığını göstermektedir.

Mülakat Sırasında Stresle Nasıl Mücadele Edilebilir?

Mülakat sırasında yöneltilen soruların, kişinin talep edilen pozisyona uygun olup olmadığının tespitine yönelik olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, zorlayıcı sorulardan dolayı strese girmeye gerek yoktur. Ancak istemsiz şekilde ortaya çıkan stres, mülakatı normalden daha zor bir hale getirebilir. Böyle durumlarda stresle başa çıkabilmek için bazı yöntemlerin bilinmesi yararlı olacaktır. Stresle nasıl baş edileceği konusunda uzman desteği alabilirsiniz. Aba Kariyer olarak bu ve benzeri süreçlerde uzman bir kadro ile hizmet vermekteyiz. Doğru mülakat tekniklerinin yanı sıra stresle başa çıkma yöntemleri de öğrenilmelidir. Kişi mülakat sırasında kendini tanıtma aşamasında doğru cümleleri strese girmeden kurabilmelidir. Kişinin yapabildikleri hakkında anlattıkları kadar yapamadıkları konusunda da bu aşamada dürüst olması gerekmektedir.

Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak ve mülakat teknikleri konusunda profesyonel destek sağlamak için Aba Kariyer ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart’ın konu hakkındaki YouTube videolarını da takip edebilirsiniz.