WhatsApp

Blog

aba-kariyer-avustralyada-okumak-icin-ogrenciler-ne-yapmali

Avustralya’da Okumak İçin Öğrenciler Ne Yapmalı?

Öğrenciler artık Avustralya’da okumak için çalışmalarını şekillendiriyor. Dünyanın bir başka ucunda yer alan bu ülke üniversite eğitiminde son zamanlarda fazlası ile ses getirmeye başladı. Artık dünyanın dört bir yanından öğrenciler Avustralya’da eğitim alabilmek için birbirleri ile yarışıyor. Bunun arkasında aslında pek çok neden var. Fakat bundan öte olarak Avustralya’nın öğrenciler tarafından geç keşfedilmesine değinmek gerekiyor. Çünkü Avustralya son 10 – 15 yıl içerisinde eğitim konusunda yükselişe geçti.

Ya da bir diğer deyiş ile öğrenciler bu ülkeyi çok geç keşfetti. Bunun nedeni ise Avustralya’nın onlarca yıldır zaten kaliteli bir eğitim anlayışını benimsemesi. Fakat öğrenciler geçmiş yıllarda bu ülkenin eğitimi konusunda bilgi sahibi değildi. Öğrenciler yıllarca Avustralya yerine Avrupa ve Amerika’yı üniversite konusunda tercih ediyordu. Son gelinen durumda ise Avustralya’da lise okumak bile popüler bir değer oldu. Kaliteli bir eğitimin yanı sıra Avustralya daha pek çok imkanı öğrencilere sunan bir ülke.

Öğrenciler Neden Avustralya’da Okumak İster?

Bir öğrencinin kendi ülkesinin dışına çıkması için birden fazla işlemin aynı anda gerçekleşmesi gerekir. Avustralya’da öğrencilere tüm bu imkanları sunan oldukça nadir bir ülke. Hatta öyle ki Avustralya eğitim ve öğrenci fırsatları konusunda Avrupa ve Amerika’nın çok da gerisinde değil. Bugün Avustralya’nın tercih edilmesindeki başlıca sebepler şunlardır:

  • Avustralya Üniversiteleri bölümleri dünyaca tanınan alanlardır. Bu durum öğrencilere uluslararası geçerli olan diplomaları sunar.
  • Hem eğitim hem de yaşam maliyetleri diğer ülkelere oranla oldukça düşüktür.
  • Avustralya’da bulunan pek çok kurum öğrencilerin dini ve kültürel sorunlar yaşamaması için onlara yardımcı olur.
  • Suç ve politika ülkede güvenli bir düzeyde ilerler.
  • Öğrencilerin hepsine okurken çalışma imkanları verilir. Tatillerde tam gün okul haftalarında ise haftalık 20 saat çalışma izni vardır.
  • Okuldan kabul alan tüm öğrenciler aynı gün çalışma izni alır.
  • Avustralya devlet üniversiteleri ve özel üniversiteleri tarafından verilen kurslar devlet tarafından denetlenir. Böylelikle öğrencilerin en kaliteli kursları alması sağlanır.
  • Okullar yeniliklere oldukça önem verir. Bu yüzden de Avustralya’da okumak isteyen öğrenciler en iyi imkanlardan yararlanır.
  • Avustralya’da üniversite eğitimi ücretleri uluslararası standardın altındadır.
  • Avustralya eğitim konusunda ucuz olmasına rağmen öğrencilere verilen burs imkanları da oldukça fazladır. Bu sayede öğrenciler maddi olarak fazla sorun yaşamaz.
  • Çoğu Avustralya üniversitesinde hazırlık dönemi vardır. Öğrenciler hazırlık kısmına istedikleri takdirde girebilir. Ya da öğrencilerin yabancı dil yeterliliği yok ise bu kurslar ile açıklarını kapatabilir.

Avustralya’da Üniversite Okumak İçin Öğrenciler Neler Yapmalı?

İlk olarak Avustralya’daki okullar öğrencilerin lise mezunu olmasını ister. Lise denkliği gibi bir durum ülkede yoktur. Avustralya’da okumak için herhangi bir liseden mezun olmak ve bunun transkriptine sahip olmak gerekir. Bunun dışında ise öğrencilerden istenilen belgeler ve sınavlar bölümlere göre değişir. İlk olarak öğrencilerin yabancı dil bilgisinin yeterli bir düzeyde olması lazım. Ülkenin resmi dili İngilizce olduğu için eğitim dili de İngilizcedir. Bu yüzden de öğrencilerin uluslararası dil sınavına girmesi gerekmektedir.

Ülkedeki üniversitelerin kabul ettiği yabancı dil sınavı ise TOEFL ve IELTS sınavlarıdır. Üniversiteler genel olarak bu iki sınavdan da alınan skorları kabul eder. Yani öğrencilerin bunlardan sadece bir tanesine girmesi yeterli olacaktır. Bir diğer önemli nokta sanat ve tasarım alanında okumak isteyen öğrenciler istenen belgelerdir. Çünkü bu alanlarda eğitim almak için öğrencilerin birer portfolyo hazırlaması da gerekmektedir. Aksi takdirde okullar öğrencileri kabul etmezler.

Avustralya’da okumak isteyen öğrenciler için ayrıca bazı uluslararası sınavlar da istenebilir. Örneğin bazı bölümler ya da üniversiteler SAT, IB ya da AP gibi programlardan belli skorlar ister. Fakat bu okulların ve bölümlerin çoğunluğu için geçerli değildir. Burada dikkat edilecek nokta ise öğrencilerin bu sınavlardan alacakları her skorun kendileri lehine olmasıdır. Yani okul ya da bölüm öğrenciden SAT skoru istemeyebilir. Fakat öğrencinin eğer bir SAT skoru var ise bu onu rakiplerinin önüne geçirecektir. SAT bu anlamda öğrencilere önerilen bir sınavdır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden Avustralya’da okumak ile alakalı çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Kariyer internet sitesinden de diğer ülkelerde okumanın avantaj ve dezavantajları hakkında içerikler bulabilirsiniz.