WhatsApp

Blog

aba-kariyer-sat-sinavi-icerigi-nasildir

SAT Sınavı İçeriği Nasıldır?

Her öğrenci için SAT sınavı içeriği merak edilen bir konu olmuştur.  Çünkü yurt dışı lisans eğitimi denilince akla ilk gelen kavramlardan bir tanesi SAT sınavı oluyor. Her yıl on binlerce öğrenci SAT’a başvurarak farklı ülkelerde eğitim almaya çabalıyor. SAT yurt dışı eğitiminde önemli bir etken. Çünkü üniversitelerin gözünde SAT gibi sınavların değeri oldukça fazla. Böylesine bir sınavdan geçer not almak okulların fazlası ile ilgisini çekiyor. Bu yüzden de öğrencilerin SAT’a daha fazla ağırlık vermesi gerekiyor.

Ağırlık verebilmek için de sınavın içeriğini çok daha iyi anlamak ve özümsemek lazım. Aksi takdirde çalışma sürecinde öğrencilerin sorun yaşaması sürpriz olmaz. SAT içeriğini bilmek öğrencileri sınava ve üniversite eğitimine karşı heveslendirir. Bir diğer yandan ve en önemlisi de sınavda hangi noktalara ağırlık vermek gerektiğini de öğrenciler bu sayede anlar. Çünkü SAT sınavı normal sınavlardan çok daha farklı bir içeriğe sahiptir. Konuya hakim olmak tek başına yeterli olmaz.

Sınava girecek kişiler ekstra içeriklere ve ekstra çalışmalara da imza atmalıdır. Aksi takdirde SAT sınavından başarısız olmak kimseyi yanıltmaz. Zaten öğrencilerin pek çoğu da bu durumdan dolayı sorun yaşıyor. Aşırı özgüven ve üstün körü bir çalışma öğrencileri adeta başarısızlığa doğru hızla götürüyor. Bu tarz bir sorun ya da sorunlar ile karşılaşmadan önce de sınava girecek kişilerin kesinlikle sınav içeriğini öğrenmesi ve anlaması gerekiyor.

SAT Sınavı Neden Bu Kadar Önemli?

Pek çok öğrenci SAT sınavını TOEFL ya da IELTS sınavları ile karıştırır. En azından sınava karşı verilen önem bazen bu tarz sınavlar ile aynı olur. Bu yüzden de SAT sınavı içeriği üzerinde fazla durulmaz. Fakat bu son derece yanlış bir bakış açısıdır. Çünkü TOEFL tarzı uluslararası sınavlar her yıl birden çok kere yapılan ve sadece dil yeterliliğini ölçen bir sınavdır. Ama aynı durum SAT için geçerli değildir. SAT genel olarak lisenin son sınıfına geçen öğrencilere hitap eden bir sınavdır. Zaman zaman bu mezuna kalan öğrenciler de bu sınavı tercih eder.

Bir diğer yandan SAT sadece lisans eğitimi için geçerli olan bir sınav değildir. Aynı zamanda burs başvurusu yapacak öğrencilerin de SAT skorları fazlası ile etkili olur. Tüm bunları bir kenara bırakırsak SAT tek başına insanlara büyük şirketlerde iş kapısını bile açar. Dünyanın her yerinde geçerli ve saygın bir sınav olması SAT sınavını bu anlamda üzerinde fazla durulması gereken sınav haline getirir. İnsanların da SAT sınavına çalışırken tüm bu etkenleri göz önüne alması pek çok işi kolaylaştıracaktır.

SAT Sınavı İçeriği

College Board tarafından düzenlenen bu sınava öğrenciler iki ayda bir girer. Yani normal şartlar altında her yıl 6 kez SAT sınavı düzenlenir. SAT sınavı içeriği de düzenlenen her sınavda aynıdır. Temel bir iskeleti olan sınavda sadece sorularda değişiklikler meydana gelir. Sadece 2016 yılında SAT sınavı belli başlı değişim ile karşılaşmıştır. Bu yıldan sonra da SAT sınavında herhangi bir değişim ya da farklılık olmamıştır. Zaten College Board yapılan tüm küçük büyük değişimleri kendi internet sitesinden duyurur.

Sınavın süresi de tamamen kişilerin tercihine bağlıdır. Essay isteyen öğrenciler için ekstra 50 dakika verilir. Eğer Essay istenmiyor ise öğrencilere verilen süre tam 3 saattir. Ayrıca Essay kısmını seçmemek öğrencilere herhangi bir dezavantaj sağlamayacaktır. Ayrıca SAT sınavı içeriği 2 aşamadan meydana gelir. İlk kısım olan SAT 1 Reasoning tüm okulların öğrencilerden istediği kısımdır. Bu kısma girmeden SAT sınavının bir anlamı olmaz. Subject Test yani ikinci kısım ise öğrencilerin tamamen okuyacakları bölümlere göre gireceği alandır.

2.kısmın içeriği genel olarak daha detay alanlardır. Yani sözel ve eşit ağırlık alanları genel olarak ikinci kısmın içerisinde yer alır. Aşçılıktan coğrafyaya kadar pek çok alanı içeren sat konuları sat 2. Kısımda yer alır. 1. Kısımda ise matematik gibi daha temel ve sayısal bölümleri ilgilendiren alanlar yer alır. Öğrenciler bu süreçte kesinlikle kafa karışıklığı yaşamamalıdır. Çünkü okullar zaten başvurulardan önce ve dönem başlarında istedikleri SAT sınavlarını duyurarak öğrencileri rahatlatıyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalındaki zengin video içerikleri arasında SAT sınavı içeriği ve dersleri hakkında videolar izleyebilirsiniz. Ayrıca SAT sınavının öğrencilere sunduğu imkanlar hakkında bilgi almak için de Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesindeki makalelere göz atabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden de SAT başta olmak üzere tüm uluslararası sınavlar hakkında bilgiler bulabilirsiniz.