Amerika’da Doktora Başvurusu Aşamasında Bilinmesi Gerekenler
Amerika’da doktora başvurusu için süreçler Türkiye’deki kadar net olmayabilir. Amerika’da doktora yapmak için başvuru sürecinde öğrenci tarafından sunulan bilgi ve belgeler önemlidir. Bilgi ve belgelerden anlaşılması gereken, öğrencinin geçmişte yaptıklarını anlatan tüm sonuçlardır. Yani öğrencinin lisans ve yüksek lisans eğitimindeki not ortalamaları, yapılan stajlar, sosyal ve akademik aktiviteler bu anlamda başvuru sürecinde yardımcı olmaktadır.
Öğrencinin hangi ülkeden ve ne kadar itibara sahip olan bir üniversiteden mezun olduğu dikkate alınmaktadır. Ayrıca Türkiye’deki ALES’e benzer sayılabilecek GMAT ve GRE sınav sonuçları da başvuru sürecinde kayda değer sayılan belgeler arasındadır. Genelde Fen Bilimleri için doktora başvurularında GRE sınav sonucu önemli olmaktadır. Sosyal bilimler alanında da daha çok GMAT sınav sonucu aranmaktadır.
Amerika’da Doktora Başvurusu Aşamasında Uluslararası Başvurular İçin Neler Gerekli?
Amerika’da doktora başvurusu için GMAT ve GRE sınavlarının önemi oldukça fazladır. Yabancı öğrenci kontenjanından başvuranlar için İngilizce dil yeterliliğinin ortaya koyulması gerekmektedir. Bu anlamda TOEFL ve IELTS sınav sonuçları dikkate alınmaktadır. Amerika’da doktora eğitimlerinin neredeyse tamamı TOEFL IBT skoruna önem vermektedir. Sosyal bilimler alanında Amerika’da doktora yapmak isteyen öğrenciler için IELTS’ten ziyade TOEFL puanı almak daha yararlı olacaktır.
Sınav sonuçlarından sonra üniversitelerin önem verdikleri aşama, öğrencilerin özgeçmişleridir. Kaliteli bir özgeçmiş oluşturmak için illa kariyer aşamasında olmaya gerek bulunmamaktadır. Bu aşamada eğitim sürecine yönelik dolu sayılan özgeçmişler doktora programları için kabulde kolaylık sağlamaktadır. Rekabetçi üniversitelere başvuru aşamasında, başvuran adayın sahip olduğu kaliteli bir özgeçmiş, kabul için adaya yardımcı olmaktadır.
Başvuru Sürecinde Niyet Mektubunun Hazırlanması
Amerika doktora başvurusu aşamasında, eğitim almak istenen bölüme yönelik bir niyet mektubu aranmaktadır. Öğrenci bu bölümü neden istediğini, başvurulan eğitimin öğrencinin geleceğine nasıl bir etkide bulunacağını belirten bir niyet açıklaması önemlidir. ‘Statement of Purpose’ olarak adlandırılan niyet mektubu, kabul aşamasında hayati bir öneme sahiptir. Bazı üniversitelerin bu mektuplar için sınır koydukları da görülmektedir. Örneğin ‘yalnızca şu kadar sayfa olsun’ tarzında sınır koyulan mektupların yeterli düzeyde hazırlanması gerekmektedir. Niyet mektubu aşamasından sonra öğrencinin referansları dikkate alınmaktadır. Öğrenci hakkında akademisyenlerin neler düşündüğüne dair sunulan belgeler önemlidir.
Bu aşamada profesyonel bir danışmanlık alarak Amerika’da doktora başvurusu sürecinde kolaylık sağlanabilmektedir. Amerika’da doktora yapmak konusunda destek almak için Aba Kariyer ile iletişime geçebilirsiniz. Yurt dışındaki sınavlara hazırlık konusunda bilgi almak için Aba Yurt Dışı Eğitim YouTube kanalını takip edebilirsiniz. Ayrıca bilgilendirici videolara ulaşmak için de Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube videolarına ulaşabilirsiniz.