WhatsApp

Blog

aba-kariyer-arastirma-universiteleri-ogrencilere-neler-sunar

Araştırma Üniversiteleri Öğrencilere Neler Sunar?

Geçtiğimiz yıllarda araştırma üniversiteleri adı altında pek çok üniversite ortaya çıkmaya başladı. Çoğu insan araştırma okullarını yeni yeni duyuyor. Özellikle 2000’lerden sonra bu üniversiteler adını çok daha fazla duyurdu. Fakat bu üniversite türü sanıldığı kadar yeni değil. Hatta dünyanın en eski üniversite türlerinden de bir tanesi. Son yıllarda bu kadar fazla gündeme gelmesinin nedeni basında adını çok daha fazla duyurması. Bugün dünyanın en eski okullarına baktığımız zaman araştırma unvanı ile açıldığını görürüz.

Dünyada 4 farklı üniversite türü vardır. Bu türler okulların hedeflerine, kitlelerine ve kuruluşlarına göre değişiklik gösterir. Ayrıca okulun ve ülkenin sahip olduğu imkanlar da okulların türünü belirlemede önemli bir rol oynar. Üniversiteler açıldıkları ilk günden bu yana bir türe hep sahip olmuştur. Fakat bazı üniversiteler sonradan bu unvana sahip olmaya çalışmıştır. Bir okulun sonradan türünü değiştirmesi de oldukça sancılı ve zorlu bir dönemdir.

Okullar o güne kadar yaptığı tüm çalışmaları sıfırdan revize ederek yeni bir yol haritası çizmelidir. Bu tarz adımlar belki okulları fazla zorlamaz. Ama okullar aynı zamanda dünyadaki imajlarını da değiştirmelidir. Araştırma okulu olduğunu okullar tüm dünyaya duyurmalıdır. Buna ek olarak başarılı bir araştırma okulu unvanı alabilmek için de çalışmalara imza atmıştır. Ülkemizde de son zamanlarda araştırma okullarına olan yatırım ve çalışmalar artmaya başladı. Amaç bu anlamda ülkedeki araştırma okulu unvanın arttırmak.

Araştırma Üniversiteleri Nedir ve Diğer Üniversitelerden Farkı Nedir?

Daha önce de söylediğimiz gibi dünyada 4 farklı üniversite türü vardır. Araştırma okulları da bunlardan bir tanesidir. Bir okulun araştırma unvanını alabilmesi için yol haritasını önceden çizmesi ve misyonunu belirlemesi gerekir. Araştırma üniversitesi kriterleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Bu okulların diğer adı Ar – Ge üniversiteleridir. Bu yüzden okullar Ar – Ge çalışmalarını destekleyecek ve gelişecek şekilde büyümelidir. Bugün dünyadaki 4 üniversite türünden en çok bu alana ilgi bulunuyor.

Bir diğer yandan Ar – Ge üniversiteleri denilince akla ilk olarak mühendislik bölümleri geliyor. Ama düşünce son derece yanlış. Öğrenciler ilk olarak bu yanlış düşünceden kurtulmalıdır. Çünkü Ar – Ge üniversiteleri tüm bölümleri kapsayacak çalışmalar ortaya çıkarıyor. Bu yüzden dünyada bu kadar çok tercih edilen bir üniversite türü oluyor. Ülkemizde YÖK en iyi üniversiteler sıralaması incelendiği zaman Ar – Ge okullarının hep yukarılarda olduğunu görürüz. Bu durum dünyada da aynıdır.

Bu üniversitelerin en önemli parçası ise akademisyenleridir. Çünkü akademisyenler öğrenciler ile iç içe olarak onları ders dışındaki çalışmalara da yönlendirmelidir. Hatta sınıf için dersten çok bu tarz eğitim benimsenmiştir. Bu durumun araştırma üniversiteleri ve diğer üniversite türleri arasındaki en keskin çizgidir. Ayrıca bu üniversitelerde neredeyse 2 öğrenciye 1 akademisyen düşer. Böylesine bir oran dünyanın pek çok yerinde yakalanmış durumda. Ülkemizde de bu anlamda pek çok yatırım bulunuyor.

Türkiye’de Araştırma Üniversiteleri ve Özellikleri

2017 yılının başında ülkemizde 10 tane yeni araştırma okulu devreye girdi. Bu okullar halihazırda eğitim veren oldukça köklü okullardı. Fakat yapılan çalışmalar ile “araştırma” unvanına sahip oldular. Buradaki amaç okullardaki öğrencileri daha fazla Ar – Ge çalışmalarına yönlendirmek. Ülkemizde bunun için büyük bir imkan havuzu var. Özellikle genç nüfus bu anlamdaki en büyük imkanlarımızın başında geliyor. Bir diğer yandan bu durum bir de dezavantaj oluşturuyor.

O dezavantaj da öğrenci başına düşen akademisyen sayısı. Şöyle ki ülkemizde üniversite eğitimi alabilecek milyonlarca öğrenci potansiyeli var. Bu öğrenciler araştırma okullarında eğitim aldıkları takdirde okullardaki akademisyen sayısının da artması gerekiyor. Araştırma üniversiteleri akademisyenlerinin de normal akademisyenlerden çok daha tecrübeli olması lazım. Çünkü akademisyenler ne kadar tecrübeli olursa öğrencileri doğru yönlendirmek de o kadar kolay olur.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek ülkemizdeki üniversitelerin dünya sıralamasında yükselmesi için yapması gerekenler hakkında içerikler bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesini ziyaret ederek de Türkiye’deki araştırma üniversiteleri hakkında bilgiler alabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden de diğer üniversite türleri hakkında yazılmış detaylı blog yazılarına ulaşabilirsiniz