WhatsApp

Blog

aba-kariyer-avrupadaki-universiteler-nasil-bu-kadar-buyudu

Avrupa’daki Üniversiteler Nasıl Bu Kadar Büyüdü?

Son yıllara baktığımız zaman Avrupa’daki üniversiteler pek çok açıdan gelişme yaşıyor. Bu durum dünyada pek çok konuyu da aslında geliştiriyor. Örneğin yurt dışında okumak artık eski yıllara göre çok daha gelişmiş bir hal aldı. Çünkü Avrupa bu süreçte öğrencilerin atması gereken pek çok adıma yeni bir boyut kattı. Gerek sınavlar gerek ise diğer süreçler artık 2000 öncesine göre çok daha farklı. Avrupa’da yer alan üniversitelerin tarihine baktığımız zaman yüzlerce yıldır eğitim verdiğini görürüz.

Ama Avrupa okullarının yabancı öğrencilere açılması 2000 sonrasına denk geliyor. Bunun arkasında pek çok maddi ve manevi çalışma yatıyor. Avrupa devreye girmeden önce öğrenciler 3 ülkeye yoğunlaşmıştı. Bu ülkeler de Amerika, İngiltere ve Kanada’ydı. Fakat Kanada bu listede Amerika ve İngiltere’ye oranla çok daha az öğrenci kabul ediyordu. Özellikle ülkemizdeki öğrencilerin büyük bir kısmı Amerika ve İngiltere’ye yoğunlaşmıştı. Bu süreç uzun bir süre devam etti.

Fakat zaman içerisinde öğrenciler bu iki ülkeden de uzaklaşmaya başladı. Bunun arkasında eğitim kalitesi konusunda hiçbir neden bulunmuyor. Zaten bugün bile dünyanın en iyi 100 üniversitesi bu iki ülke üzerinde ilerliyor. Özellikle Amerika eğitim kalitesi anlamında dünyadaki pek çok okula örnek olmayı başardı. Avrupa’nın en iyi üniversiteleri bile Amerikan eğitim sistemini kendisine örnek almıştır. Günümüzde Avrupa bu anlamda attığı yenilikçi adımlar sayesinde kocaman bir büyüme ivmesi yakaladı.

Amerika ve İngiltere Üniversiteleri Neden Popülerliğini Kaybetti?

Avrupa’daki üniversiteler devreye girmeden önce Amerika ve İngiltere öğrencilerin ilk ve son tercihiydi. Avrupa çok nadir öğrenciler tarafından tercih ediliyordu. Her yıl on binlerce Amerika’da okumak için başvuru yapıyordu ama bunların çok küçük bir kısmı onay alıyordu. Amerika ve İngiltere uzun bir süre yabancı öğrenci sayısını arttırmadı. Bu durum öğrencilerin alternatif araması için atılan ilk adımlardan bir tanesi oldu. Öğrenciler az sayıdaki kontenjan yüzünden bu ülkelerde eğitim alamıyordu.

Fakat ilerleyen süreçlerde okulların fiyatlarının artık ortalamanın çok üzerinde olması öğrenciler bu ülkelerden fazlası ile kopardı. Eğitim kalitesi uluslararası standartların çok üzerinde olması öğrenciler ve aileleri zor duruma soktu. Bugün hem Amerika hem de İngiltere dünyanın en pahalı okullarına eve sahipliği yapıyor. Üstelik okulların fiyatları sadece yabancı öğrencileri zorlamıyor. Aynı zamanda ülkelerin kendi vatandaşları da bu fiyatlardan oldukça rahatsız. Bu ve devamında süreci destekleyen sorunlar öğrenciler için Avrupa’nın kapılarını açmaya yetti.

Avrupa’daki Üniversiteler Nasıl Büyüdü?

Sanılanın aksine Avrupa yeni kurulmuş üniversitelere sahip değil. Dünyanın en eski üniversitelerin büyük kısmı Avrupa’da yer alıyor. Avrupa kendini yabancı öğrencilerden uzunca bir süre uzak tuttu. Fakat yabancı öğrencilerin üniversite ve ülke adına büyük avantaj olması okulların dışarıya açılmasına neden oldu. Süreç içerisinde de Avrupa öğrencileri kendilerine çekebilmek için adımlar ve çalışmalar ortaya çıkardı. Kısa bir süre içerisinde de bu çalışmaların hepsi sonuç vermeye başladı.

Avrupa’daki Üniversiteler ve Fiyatları

Avrupa’da üniversite fiyatları oldukça makul aralıklarda. Buna ek olarak okulların bütçesi de oldukça fazla. Avrupa okul fiyatlarını aşağı çekerek maddi açıdan öğrencilerin dikkatini direkt çekmeyi başardı. Amerika ve İngiltere’ye oranla adeta bedavaya eğitim veriyor. Okullar öğrencilerden paradan çok çalışma ve kendini geliştirmelerini istiyor. Çünkü öğrencilerin bu katkısı dönemlik olmuyor. Bu sayede öğrenciler ömür boyu okullara ve ülkelere destek sağlamış oluyor. Düşük ücret skalası Avrupa’nın neredeyse her yerine yayılmış durumda.

Avrupa’da Yenilikçi Eğitim Sistemi

Okullar bedava olsa bile eğitim kalitesinden ödün veriyor ise öğrenciler için bir şey ifade etmez. Öğrenciler kadar üniversiteler de bu durumun farkında. Bu yüzden de Avrupa eğitim sistemindeki eksiklikleri bir bir kapatmaya başladı. Bu süreç içerisinde Avrupa’daki okullar Amerika ve İngiltere’den fazlası ile örnek aldı. Avrupa’daki üniversitelerin sıralaması da bu çalışmalar ile artmaya başladı. Sonuç olarak da daha fazla öğrenciye hitap eden çok kapsamlı ve kaliteli eğitimi olan okullar ortaya çıktı.

Avrupa’daki üniversiteler hakkında detaylı içerikler için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Avrupa’nın en iyi 100 üniversitesi hakkında bilgi almak için de Aba Kariyer internet sitesindeki yazılara bakabilirsiniz.