WhatsApp

Blog

abakariyer-dorduncu-nesil-universite-kavrami-ve-onemi

Dördüncü Nesil Üniversite Kavramı ve Önemi

Dördüncü nesil üniversite diğerlerinden farklı mıdır? Üniversiteler ağırlık verdiklere alanlara göre sınıflandırılmaktadır. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü nesil olmak üzere dört farklı kategoride sınıflandırılırlar üniversiteler. Birinci nesil üniversiteler yabancı dili Latince olan üniversiteler olarak pek çok gencin eğitim almasını sağlayanlardır. İkinci nesil üniversiteler AR-GE yapan, %30-%40 İngilizce eğitimi olan daha çok araştırma ve geliştirmeye yoğunlaşan üniversitelerdir. Üçüncü nesil üniversitelere gelirsek, İngilizce eğitim veren, araştırma geliştirmenin yanı sıra endüstriyel yapılanmanın olduğu ya da hastaneleri olan üniversitelerdir. Peki, geleceğin üniversiteleri olarak nitelendirilen dördüncü nesil üniversiteler diğerlerinden nasıl farklıdırlar?

Dördüncü Nesil Üniversite Neden Farklıdır?

Dördüncü nesil üniversiteler üçüncü nesil üniversiteler gibi yabancı dili İngilizce olan üniversitelerdir. Fakat bunun dışında dördüncü nesil üniversitelerin, geleceğin meslekleri ve yapılanmasına uygun bazı ekstra nitelikleri vardır. Teknolojiyle içli dışlı olduğumuz yeni düzene uyum sağlayan vizyona ve misyona sahiptir dördüncü nesil üniversiteler. Bunlara, “dünyada çığır açacak çalışmalara imza atan üniversiteler” denilebilir. Teknoloji ve inovasyon bu üniversitelerin kilit noktasıdır. Öğrencilerin ufuklarını açarak teknolojinin, geleceğin mesleklerine uyarlanması konusunda farklı fikirler edinmekte etken rol oynarlar.

Bununla beraber, insana daha çok değer veren bir sistemi aşılıyor dördüncü nesil üniversiteler. İnsanların yenilenen endüstri dünyasında ihtiyaçlarına hitap eden olanaklar sağlıyor. İnsan odaklı yaklaşımlarıyla insana verilen değeri yücelten bir sistem söz konusu bu üniversitelerde. İnsanın hayat şartları ve şekilleri, ilerleyen teknolojiyle sürekli değişiyor. Dördüncü nesil üniversiteler bu değişime ayak uydurmaktadırlar. Değişimle beraber kendilerini de değiştirme ve geliştirme adımlarını atmaktan çekinmezler. Teknolojiye ayak uydurarak gelecekteki insanların hayat biçimlerinde nelere ihtiyaç duyacağını saptarlar. Kişiye yeni, geleceğe uygun iş imkanları sağlayacak eğitim olanakları ve ortam sağlarlar.

Hangi Üniversiteler Dördüncü Nesil Üniversiteler?

Bir üniversiteye dördüncü nesil denmesi için yeni kurulmuş bir üniversite olması gerekmemektedir. Teknoloji ve inovasyon söz konusu olunca algı yanılması ortaya çıkabiliyor. Bir yandan yeni kurulan üniversitelerin teknoloji ve inovasyona daha çok değer verdiği düşünülebiliyor. Diğer yandan ise özel üniversitelerin teknoloji ve inovasyon açısından daha iyi olabileceği yanılgısı yaşanabiliyor. Fakat durum pek de öyle değil. Önemli olan üniversitenin vizyonu ve misyonudur. Eski üniversitelerden de dördüncü nesil üniversiteler kategorisine girebilecek birçok üniversite mevcuttur. Örneğin 21. yüzyılın ihtiyacı olan yapay zeka çalışmalarında ileri düzeyde araştırma yapan üniversiteler arasında Stanford ve MIT yer almaktadır. Türkiye üniversiteleri arasında dördüncü nesil üniversite olarak sayılan bazı üniversiteler ise: ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’dir. Uzak Doğu’da ise; Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (HKUST) yapay zeka konusunda çığır açmış üniversitelerdendir.