WhatsApp

Blog

Düzenli Bir İş mi Kendi İşiniz mi?

Düzenli Bir İş mi Kendi İşiniz mi?

İşinizden ayrılmaya karar verdiniz ve aklınızda şu soru var: Yeni bir iş bulmak mı yoksa kendi işini kurmak mı? Kendi işinizi kurduğunuzda ne gibi avantajlarınız olacak? Yeni bir işe başladığınızda hayal kırıklığı yaşama ihtimaliniz hangi boyutta? Maddi açıdan zorluk yaşayacak mısınız? Verdiğiniz karardan pişman olacak mısınız? Ve en önemlisi: Pişman olmaktan korkuyor musunuz? Bu yazımızda iki opsiyonu da artılarıyla, eksileriyle inceledik. Okuyup karar verme kısmı sizde!

DİSİPLİN KİMDEN SORULUR?

İş yapış yöntemlerinizi gözden geçirin. Örneğin; bir iş günü sizin için nasıl geçiyor? Kendinize, üstlerinizden bağımsız bitiş tarihleri belirliyor ve görevlerinizi planladığınız zamanda bitirmeyi başarabiliyor musunuz? İşleri tamamlamada hangisi daha etkili? Yöneticinizin beklentisi ve verdiği bitiş tarihi mi yoksa sizin kendiniz için belirlediğiniz hedefler mi? Bu cevap sizin kendi kendinizi ne kadar disipline edebildiğinizi anlatır aslında. Elbette sıradan bir iş gününde yöneticilerinizden önceden planınızda olmayan yeni talepler gelebilir ve sizin planladığınız öncelik sırasını bozabilir. Ama yine de genel çerçeveden baktığınızda kendi kendinize koyduğunuz hedefleri başarma oranınız yüksekse bu kendi işinizi kurmanız için cebinizde bir artı var demektir. Girişimcilikte en önemli madde kendi kendine yarışabilmek diyebiliriz.

MADDİ HEDEFLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN

Her ay belli bir miktar kazanca sahip olmak oldukça güven verici. Bu güven milyonlarca insanın kendi işini kurmayı aklından bile geçirmemesine sebep olacak derecede etkili. Kendi işinizi kurmaya karar verdiğinizde ise bu durum tamamen tersine dönecek. Elbette bir planınız olacak ancak işlerinizi rayına oturtana kadar nereden ne kadar kazanacağınızı tam olarak öngöremeyeceksiniz. Anlaştığınız müşterilerle belirli bir süre çalıştıktan sonra aniden sizden talep ettikleri hizmeti almamaya başlayabilirler. Bir şirkete bağlı olduğunuzda bu durum her zaman çalışanları etkilemez, çalışanlar başka görevlerde değerlendirilir. Buradaki sihirli kelime: “Garanti”. Kendinizi garanti altına almak için ihtiyacınız olan şeyleri gözden geçirin. İş kurmayı düşünüyorsanız bu sorunun tek cevabı yine kendiniz olmalısınız. Bir işverene ihtiyaç duymadan kontrolü ele alarak belirli bir miktar kazancı garantilemek mümkün mü?” İş kurmak istiyorum ama sermayem yok” endişesi bu fikrin filizlendiği her yerde vardır.  Her şeyin yolunda olduğu bir işbirliği içinde olduğunuzu farz edin. Aylık belirli bir miktar kazanç sağlıyorsunuz ve şimdilik her şey yolunda. Peki bu opsiyonun tamamen yok olmasına önlem olarak bir B planınız var mı? Yeni bir işbirliğine imza atana kadar geçecek olan sürede sizi ayakta tutacak olan tek şey birikimleriniz. En az 6 ay kadar sizi geçindirecek miktarda birikime sahipseniz işiniz kolaylaşacaktır. Sonlanan bir anlaşmadan yeni bir iş imkanı elde edene kadar geçen sürede maddi olarak rahat olmanız oldukça önemli. Girişiminizde kazancınızı garanti altına almak ve artırmak tamamen sizin elinizde. Bunun farkında olarak yola çıktığınızda hedeflerinizi sıkı tutarak kazancınızı kalıcı bir işin vaad ettiğinden çok daha yukarı taşıyabilirsiniz.

Öte yandan düzenli bir iş söz konusu olduğunda; aylık maaşınıza göre bir yaşam standardı oluşturmanız çok daha kolaydır. Bir dahaki ay ne kadar kazanacağınızı bilirseniz harcamalarınızı, yatırımlarınızı buna göre organize edebilirsiniz ve işinizden arta kalan zamanlar sadece size ait olur. Hobilerinize, izlemek istediğiniz filmlere, ailenize ve arkadaşlarınıza rahatça zaman ayırabilirsiniz. Tüm bunları yaparken önümüzdeki ay ne kadar kazanacağınızı düşünmek zorunda olmazsınız. Sabit gelirE bağlı para kazanma ile istediklerinizi planlayarak düzenli bir hayat sürme ihtimaliniz de oldukça yüksek. Ancak bu planların limiti şirketinizin size sağladıkları ile sınırlı. Sınırlı ama kesinlikle daha risksiz. Potansiyelinizi zorlayarak terfi etme, daha fazla kazanma imkanını da unutmayalım. Burada karar risk algınıza ve hedeflediğiniz yaşam standartlarına bağlı: Risk alarak daha fazla kazanç sağlamayı mı yoksa risk almadan belirli sınırlar için daha garantili bir yaşam mı sürmek? Hangisi size göre?

ZAMAN YÖNETİMİ VE SORUMLULUKLAR

Düzenli bir işiniz olduğunda sorumluluklarınız büyük oranda bellidir. Rutine giren belirli  görevlerde uzmanlaşırsınız ve ilgi alanınız sadece kendi departmanınız olur. Bu size işinizde hızlı uzmanlaşma imkanı tanır. Daha fazla sorumluluk alma durumunda kademeli olarak ilerlersiniz. Kurumsal firmalar düzeninde daha fazla sorumluluk zamana yayılan bir olgudur. Söz konusu kendi işiniz olduğunda ise durum çok daha farklıdır. Uzmanlık alanınız yazılım olsa da kendinizi “Şirket değerlemesi nasıl yapılır?” sorusunu araştırırken  bulabilirsiniz. Özellikle başlangıç evresinde her işi kendiniz yapmak zorunda olacağınızı unutmayın. Bu hayal ettiğiniz çok daha fazla zaman alacaktır. Kendi işinizi kurmayı kolay para kazanma yolları arasında görmeniz yapacağınız en büyük hata olabilir. Yola ekibiyle çıkanlar için durum biraz daha farklı olsa da genel hatlar aynı. Bu durum size zaman kaybettirebilir ya da hata yaptırabilir. Ama kendi kendinize çabalayarak öğrendiğiniz her şeyin çok daha kalıcı olduğunu da unutmayın!

KARAR AŞAMASI

Biz listemizde önemli noktalara değinmeye çalıştık. Hayatta atacağınız her adım gibi bu adımın da pek çok parametreden etkilendiğini  ve en önemlisi her şeyi sizin tercihlerinizin şekillendireceğini unutmayın! Bu yazıdan sonra sizin hedefiniz hangisi? Yorumlarınızı bekliyoruz!