WhatsApp

Blog

abakariyer-gelecegin-egitim-teknolojileri-okullari-ogrencileri-ve-ogretmenleri-nasil-etkileyecek

Geleceğin Eğitim Teknolojileri Okulları, Öğrencileri ve Öğretmenleri Nasıl Etkileyecek?

Eğitim teknolojileri okulları 2020 ve sonrası için artık hem ülkemizde hem de tüm dünya üzerinde büyük bir önem kazanacak. Bu anlamda büyük bir değişim tüm insanlığı etkileyecek. Eğitim teknolojisi konusu artık uluslararası pek çok konferansta dile getirilmekte. Bu sayede insanların bu sürece hazır olma ve bilgilenme sürecinin hızlanması istenmekte.

Buna ek olarak, eğitim teknolojisinin ne kadar önemli olduğu uluslararası konferanslar işlenerek gerek katılımcılara gerekse tüm dünyaya anlatılmak istenmektedir. Bu anlamda AP diye adlandırılan ve College Board’un 2020 ve sonrası bütün süreçlerini değiştirecek olan ana konferansta bu konu işlenmiştir. Ayrıca üniversitelerin sıralamasını bile etkileyecek olan çok önemli başka bir toplantıda da bu konu işlenmiştir.

Geleceğin Eğitim Teknolojileri İçerisinde Neler Var?

Eğitimde teknoloji anlayışı tüm insanlık adına 2020 sonrasında büyük bir değişime uğrayacak. Bu anlamda ilk söylenmesi gereken nokta ise öğrencilerin artık YouTube gibi platformlar ile öğrenmeyi istemeleri. Bu sayede artık öğrencilerin eksik yönleri de dijital ortamlarda anlaşılarak tespit edilmektedir. Bu durum büyük bir dönüm noktasını başlatmakta.

Özellikle standardize testlerde çok daha fazla anlamda dijital platformların kullanılması artık kaçınılmaz bir hal alıyor. Bu alanda tahminin çok ötesinde çok hızlı bir datanın oluşmasından dolayı da şirketlerin en önemli ajandalarından bir tanesi, eğitim teknolojisinin içerisinde Makine Öğrenmesi ve Yapay Zeka kullanmaya başlamış olmaları. Bu sayede öğrencilerin çok daha iyi öğrenmesi sağlanmış olacak.

Ayrıca online eğitim bu süreçte oldukça önemli bir hal alacak. Bu yüzden öğretmenlerin eğitimlerini revize ederek kendilerini eğitim teknolojileri için hazırlaması gerekecek. Bir diğer önemli konulardan bir tanesi ise sadece online eğitim yapmanın hiçbir öneminin olmaması. Bu anlamda değerlendirmelerin de iyileştiriliyor olması oldukça önemli.

Geleceğin Eğitim Teknolojileri: Sanal Laboratuvarlar Lisede

Biyoloji, kimya ve fizik gibi alanlarda yapılan laboratuvarların çok pahalı olması nedeni ile liseler artık üniversitelerde olduğu gibi sanal laboratuvarlarda çalışmalarını yapar konuma geliyorlar. Bu sayede bizzat hybrid modeller belli bir şekilde farklı bir yöntem ile artık öğrencinin yattığı ya da oturduğu konuma geliyor.

Peki, bu nasıl bir avantaj sağlayacak? Özellikle maddi imkanları düşük olan okulların ve öğrencilerin çok daha hızlı bir şekilde en kaliteli ortamda lab ortamının getirmiş olduğu öğretilere sahip olmasını sağlıyor olacak.

En Kritik Yıllar

Teknoloji eğitimi olarak da adlandırılan bu yıllarda bazı dönemler oldukça kritik. İlk 4 sınıfı bitirdikten sonraki 8. sınıfa olan kısım ilk başlangıç, sonrasında 12. sınıfa kadar olan süre oldukça önemli ve etkin bir hal alıyor olacak. Bu süreçte amaç ise bu sekiz yıllık süreçte öğrencilerin çok iyi bir eğitim alması. Ardından ise dünyanın en iyi üniversitelerine girildiğinde özellikle üniversitelerin 1. ve 2. sınıfında okutulması gereken temel dersleri bitirmiş olması.

Yüksek Öğrenimde İnovasyon ve Teknoloji Alanı

Peki, öğrencilerin bu dersleri bilerek üniversitelere başlaması neye yarayacak? Bu ise oldukça önemli bir nokta. Bu sayede öğrenci yükseköğrenimde inovasyon ve teknoloji alanında daha farklı işler gerçekleştiriyor olacak. Burada ise farklı bir değerlendirme dikkat çekmekte. Bu sürece kadar olan kısım sistemin sadece yüzde 35’lik kısmını oluşturmakta.

Geri kalan yüzde 65’lik kısım ise pratiğe yönelik. Yani öğrencilerin çok farklı soruları görüp bunları adapte ediyor olması eğitim teknolojileri anlamında asıl önemli nokta. Öğrenci matematik, kimya ya da fizik gibi konularda soru çözüyor ise çözdüğü sorulardaki eksiklerini önceden tespit edip kendine özgü soruları makine öğrenmesi ya da yapay zeka ile daha iyi hale getiriyor olması asıl önemli konu olmakta.

Çoklu Zeka Kuramı

Öğrencilerin Gardner tarafından geliştirilmiş olan Çoklu Zeka Kuramı ile yola çıkarak kendi bireysel gelişimlerini tespit etmesi ve kendi yapılarını bilip ona göre soru ve konuları inceleyerek eksiklerini tamamlıyor olması gerekiyor. Bu sayede öğrenciler az zamanda çok daha kaliteli ve doğru ders alabilecek.

Eğitim teknolojileri kavramının en önemli noktası da tam olarak bu nokta. Artık genele değil bireysel anlamda özele yönelen bir tarz olması. Bu anlamda stratejik yetenek yönetimi çok kıymetli. Sizin kendi alanınızı, gelişim alanınızı, mesleki yakınlığını oluşturmanız ve daha da önemlisi, ne zaman ve nasıl ders çalışmanız gerektiğini bulmanız oldukça önemli.

Eğitim teknolojileri ile alakalı ya da benzer konularda alanında uzman kişilerden bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ya da Gamze Sart resmi YouTube kanalını ziyaret ederek bu konularda sizi bilgilendirecek videolar bulabilirsiniz.