İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli hususlar bulunmaktadır. İş ilanını gördünüz, başvurunuzu yaptınız. Öz geçmişiniz potansiyel işveren şirketiniz tarafından pozisyona uygun görüldü, sürece dahil edildiniz, gereken online testleri başarıyla tamamladınız. Günümüzde iş görüşmesi gerçekleşmeden önce şirketler saydığımız adımlar ile adayları eleyip başvuruların yalnızca küçük bir kısmını görüşmeye davet ediyorlar. Hatta çoğu şirket video mülakatı gerçekleştiriyor ve sorulara verdiğiniz kısa cevapları videoya kaydederek iş başvurusu gerçekleştirebiliyorsunuz.
Bu süreç çoğu şirket için böyle olsa da farklı meslek ve sektörler için değişiklik gösteriyor ve bazen de yüz yüze görüşme ilk adım olabiliyor. Artık iş görüşmesine davet edildiniz. Bu andan itibaren görüşmenizin iyi geçmesi için takip edebileceğiniz bazı stratejilerimiz var. Görüşmenin günü ve saati belli olduktan sonra görüşmeye gideceğiniz yerin konumunu iyice öğrenin ve işi şansa bırakmayın. Görüşmenizden ortalama 15 dakika önce orada olmaya çalışın ve geç kalmamaya özen gösterin. Daha ilk görüşmeden geç kalmak size direkt puan kaybettirebilir.
İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Görüşmeye gideceğiniz şirket, sektör ve aday olduğunuz pozisyon hakkında mutlaka ve mutlaka bilgi sahibi olun. Şirketin vizyon ve misyonu, kuruluş tarihi, medyadaki en güncel haberleri ve sektördeki konumunu biliyor olmanız epey önemli. Ne istediğini bilen bir imaj yaratmak için farkındalığınızı ve öğrendiklerinizi paylaşın. Aday olarak gittiğiniz departmanın ne iş yaptığını bilmeniz büyük önem taşıyor. İş tanımlarını dikkatlice okuyup araştırın ve bu pozisyona neden uygun olduğunuzu deneyimlerinizden örnekler vererek anlatın.
Dış görünümünüze ve kıyafetlerinize özen gösterin. Seçimlerinizi gittiğiniz şirketin ortamına göre yapmalısınız.
Heyecanınızı kontrol edin. Stres ve kaygıdan uzak kalın. Kendinize güvenin.
Göz temasından ve gülümsemekten kaçınmayın. Göz teması kurun, bakışlarınızı yere çevirmeyin ve yüzünüzü asmayın. Enerjik ve istekli görünmeniz önemli.
Vücut dilinize dikkat edin. Görüşmelerde konuşurken yüzünüze dokunmaktan, saçınızla oynamaktan ya da kalem çevirmekten kaçınmalısınız.
Somut örnekler hazırlayın. Bazı sorular sizi hazırlıksız yakalayabilir. Cevaplarınızı önceden düşünmeniz ve hayatınızdan somut örneklerle bu soruları cevaplamanız daha iyi olacaktır. Örneğin hayattaki en büyük başarınız veya karşılaştığınız bir zorluk sorulduğunda bir anda ne söyleyeceğinizi şaşırabilirsiniz.
Geçmiş iş deneyimleriniz hakkında dürüst ve olumlu paylaşımlar yapın. Unutmayın dürüstlük çok önemli. Önceki çalıştığınız şirket ve insanlar hakkında yapacağınız olumsuz değerlendirmeler pek hoş karşılanmayacaktır.
Görüşme Sırasında Rahat Olun
Kendiniz olun. Olmadığınız biri gibi davranmak sizi ele verecek ve kötü bir imaj yaratacaktır. Kendiniz olmak size her zaman daha fazla puan kazandırır. Güçsüz taraflarınızı paylaşırken dürüst olmak ve bu yanınızı geliştirmek için çabanızı göstermek işveren gözünde takdir toplayacaktır. Soru sormaktan çekinmeyin. İş tanımı veya şirket hakkında kafanıza takılan soruları mutlaka sorun. Görüşme sonunda ileriki süreçler hakkında soru sorabilirsiniz.Teşekkür etmeyi unutmayın. Mülakatın sonunda size ayrılan zaman için kibarca teşekkür etmeniz akıllarda yer edinmenize sebep olabilir. İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler iş görüşmelerinin başarılı sonuçlanmasına yardımcı olmaktadır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Aba Kariyer ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalını takip ederek farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.