İş Hayatında Monotonluk Ne Anlama Gelmektedir?
Monotonluk diğer bir ifadeyle ‘tekdüzelik’, bir işin aynı hızda ve sürekli tekrarlanması, benzer işlerin arka arkaya, aynı düzende yapılması, her gün aynı döngülerin tekrar edilmesi anlamlarına gelmektedir. Dikkat isteyen, yorucu, yoğun olan iş akışları sonucunda benzer ve tekrarlayan işleri yapmak insanlara monotonluk duygusunu yaşatmaktadır.
Monotonluk Etkileri Nelerdir?
Monotonluk sebebiyle pek çok olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Sonuçları kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber psikolojik ve fizyolojik sonuçlar yaşam kalitesini kötü etkilemektedir. Monotonluk beraberinde sabitliği getirdiği için kişilerin günlük hareketi azalmakta ve performansları da düşmeye başlamaktadır. Her gün benzer durumların yaşanıyor olması kişilerde ‘ilerleyemiyorum’ algısı yaratmakta ve hayattan aldıkları zevki azaltmaktadır.
Bu durum çalışan kişilerin duygu durumunu olumsuz etkilemektedir. Aynı rutinin sürekli tekrarlanıyor olması kişilerin çalışma azmini kırmakta ve genel olarak çalışma performanslarının düşmesine sebep olmaktadır. Yaşanılan bu olumsuz durum belli bir süre sonra mental ve fiziksel sağlığın bozulmasına ve kişilerin verimli çalışmayı bırakmasına yol açmaktadır.
Tekdüzelikten Çıkış Yolları Nelerdir?
İşi yapış şeklinizi değiştirmek günlük tekdüzeliği kırmak için iyi bir başlangıç olabilmektedir. İş anında dikkatinizi olumsuz etkilemeyecek bir müzik dinlemek, çalışırken bir şeyler içmek gibi normal rutininizin dışına çıkan eylemlerin iş anınıza eşlik etmesi sıkıcılığı azaltacaktır. Herkesin gün içinde yaptıkları farklı olduğundan seçeceği elementlerde farklılaşacaktır. Yazı yazan bir kişinin farklı kalemler kullanması, kullandığı çalışma masasında küçük değişiklikler günlük alışkanlığımızı kıracağından farklı bir şeyler yapıyorum hissi uyandırarak kendimizi iyi hissetmemizi sağlayacaktır.
Birtakım değişikliklere işe başlamadan da yapabiliriz. İşe geldiğimiz yolu değiştirmek ya da o süreçte yaptıklarımızı değiştirecek yenilikleri hayatımıza katmak bize yardımcı olacaktır. Eğer bulunduğumuz alan buna izin veriyorsa kurum için yaptığımız işi değiştirmek hem yeni bir şeyler öğrenmemize katkı sağlarken diğer taraftan da farklı bir işle uğraşmak bize iyi gelecektir.
Planlama Önemli Olmakta
Günümüzü planlamak ve o planda kendimize küçük küçük molalar vermek , bu molalarda zihnimizi işten uzaklaştırarak ona dinleneceği bir an yaratmak gün içinde yaşayacağımız sıkıldım duygusunu da hafifletecektir. Gün içinde ve gün sonunda biten işlerden sonra kendimize kimsenin fark etmeyeceği ödüller vermek başarma hissi oluşturacağından performansımıza olumlu katkı sağlayacaktır. Gün içinde yapacağımız ufak farklılıklar yaşadığımız monotonluk hissini azaltarak güne olumlu bir bakış açışıyla devam etmemizi sağlayacaktır.
Konu hakkında detaylı bilgi almak için Aba Kariyer ile iletişime geçebilirsiniz. Bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalını takip edebilirsiniz.