WhatsApp

Blog

is-hayatinda-stres-ile-bas-etmenin-yollari

İş Hayatında Stres İle Baş Etmenin Yolları

Stres yaşadığımız en insani ve doğal duygulardan biridir. Fakat bu duygunun aşırı ve kontrol edilemeyen hali insan sağlığı için çok zararlıdır. İş hayatında stres mertebe ve sektör gözetmeksizin her çalışanın yaşadığı bir duygudur. Stres bir çalışan için patronunun beklentilerini karşılayamama endişesi olarak, bir yönetici için ise çalışanları verimli ve motive şekilde yönetme gayesi ile ortaya çıkabilir. İş hayatında stres ciddi sağlık problemleriyle sonuçlanabilir. Bunlara en basit örnekler olarak sık sık hastalanma, mide problemleri, depresyon ve anksiyete verilebilir. Bu sorunların önüne geçebilmek için hayatımıza bu stresi nasıl adapte edebileceğimize ve stresi nasıl azaltabileceğimize yönelik çalışmalar yapabiliriz.

İş Hayatında Stres Nelerden Kaynaklanır?

Yoğun iş temposu, çok görevli iş düzeni insanları baskı altında hissettirir ve strese sokar. Aynı anda birden fazla iş ile uğraşmak ve gün içerisinde masadan kalkamayacak ve de mesaiye kalmayı gerektirecek işler ve dönemler stresin en yoğun hissedildiği zamanlardır.

Düzensizlik işlerinizi karmaşık bir hale sizi de strese sokar.

Hareketsizlik ve fiziksel huzursuzluk kendisini stres olarak dışa vurabilir. Masa başı hareketsiz işler veya fiziksel olarak rahatsız ve zorlayıcı şekillerde çalışmak bedeninizi mutsuz ettiği gibi ruhsal olarak da mutsuz eder.

Uzun çalışma saatleri bireylerin en yorgun hissedebileceği durumlardan biridir. Eğer işkolik biri değilseniz sosyal yaşantınızdan ödün vermek sizi psikolojik olarak sıkıntıya sokar.

Bireyler arası çatışmalar işyerinde kişilerin canını en çok sıkan durumlardan biridir. Anlaşmazlıklar ve beklentiler kişilerin gerilmesine sebep olabilir.

Zaman baskısı iş hayatındaki herkesin yaşadığı bir durumdur. Yetiştirme kaygısı, toplantı saatleri ve kısa sürede karar almaya çalışmak stres yaratabilir.

Trafik ve toplu taşıma kaynaklı yol sıkıntıları büyük şehirlerde yaşayanların en mustarip olduğu ve kafasına takanın büyük stres yaşamasına sebep olan bir durumdur.

İş Hayatında Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Sizden istenen görev hakkında net olun. Tam olarak sizden istenenin ne olduğunu açıkça anlayamamak işi yapmaya çalışırken üzerinizde stres yaratabilir. Gerekirse yöneticinizle tekrardan konuşun ve istenilenin üzerinden geçin.

Çatışmadan uzak kalın. İş ortamınızda anlaşamadığınız insanların bulunması onları gördüğünüzde üzerinizde huzursuzluk yaratabilir. Bu durumdan kaçınmak için iş yerinde dedikodu yapmayın, politika ve din hakkında bireysel görüşlerinizden bahsederken dikkatli olun ve kesinlikle eşek şakası yapmayın. Beraber çalıştığınız insana saygılı ve anlayışlı olun, kimseyle tartışmaya girmemeye çalışın.

Organize olun. Gün içinde yapmanız gereken işlere organize olun ve düzenli bir şekilde başlayın. Aynı anda birçok işle uğraşıp eksik bırakmak yerine teker teker yapın ama tam yapın. Vaktinizi verimli kullanmanız ve düzene koyduğunuz işlerinizi bir bir bitirdiğinizi görmek iyi hissettirecektir ve yaşadığınız zaman baskısını azaltacaktır.

Yolda sizi iyi hissettirecek şeyler yapın. Sesli kitap dinleyebilirsiniz, uykunuza devam edebilirsiniz veya en sevdiğiniz müzik ile güne hazırlanabilirsiniz. Yolda geçirdiğiniz zamanı nasıl kullandığınız ruh halinize yansıyacaktır.

Hareket edin. İş saatleri dışında spor yapmak bedeninize ve ruhunuza iyi gelecektir. Masa başında yapabileceğiniz minik egzersizler de mevcut.

Sağlıklı beslenin. İş hayatı stresine kapılıp kendinizi fast-food ve alkole vurmak işleri daha iyi yapmayacaktır. Besleyici bir kahvaltı ve hafif bir öğle yemeği kendinizi daha iyi hissettirir.

Nefes egzersizleri yapın. Kendinizi çok stresli hissettiğiniz anlarda bir saniye durun ve nefes kontrolleri yapın.

İşten sonra kendinizi eve kapatmayın. Bazı günlerinizi sosyalleşmeye ayırın. Yorgun bile olsanız arkadaşlarınızla dışarıda geçirdiğiniz zaman size çok iyi gelecektir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Aba Kariyer ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart’ın Youtube kanalını takip ederek farklı konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.