WhatsApp

Blog

İş Yerinde Başarılı Olmanın 10 Adımı

İş Yerinde Başarılı Olmanın 10 Adımı

Günümüz iş dünyası gerek mekanik ve işleyişi gerekse ihtiyaç ve beklentileri açısından büyük dönüşümlerden geçiyor. Yeni medyanın sektörler üzerindeki etkisi, dijital dönüşümün iş niteliklerinde yarattığı yeni ihtiyaçlar, otomasyon ve insansızlaştırma süreci kimi çevrelerce 3. Endüstri Devrimi olarak tanımlanıyor. Yeni endüstri her ne kadar kendine özgü bir yapıya sahip olsa da bazı ihtiyaç ve disiplinleri öncüllerinden miras alarak geleceğe taşıyor. 

1 – İşinizi Eksiksiz Yapmaya Gayret Edin

Bilinmelidir ki her bir çalışan bir iş yeri için bir değer yaratmak üzere kaynak olarak görülmektedir. Üstlendiğiniz iş parçaları, içinde bulunduğunuz sistemi kârlı ve sürdürülebilir tutmak için yürütülen birçok işin bir kısmı olacaktır. İş tanımınızdaki gereklilikler veya size iletilen taleplerin yerine getirilmesi iş yerindeki var oluşunuzun temel ihtiyacıdır. İstekleri eksiksiz aldığınızdan ve verdiğiniz çıktıların bu istekleri karşıladığından emin olun. Soru sormaktan çekinmeyin. Çok çalışmanın değil, doğru ve isabetli çalışmanın her zaman tercih edileceğini unutmayın. Başarınız ortaya koyduğunuz iş adedi ile değil, tatmin edici sonuç ve eksiksiz verilen çıktıların adedi ile ölçülecektir. Tutarlı ve yüksek kalitede performans göstermeye çalışın.

2 – İş yeri Kurallarına Uyun

Her iş yerinde herkesin uyması beklenen kurallar bulunur. Bu kurallar genelde çalışan profili ve sektör ihtiyaçları içerisinde şekil alır. İşe giriş çıkış saatleri, belli başlı raporlamalar, giyim ve iletişimle ilgili bazı yönetmelikler, mola ve yemek saatleri ile ilgili düzenlemeler bunlara örnek olarak verilebilir. Bu kuralların ihlal edilmesi yönetici veya amirleriniz tarafından kolayca fark edilebilecek bir durumdur. Kural ihlallerinin yaygınlaşması ise disiplinsizlik ve genel kalitede düşmeye yol açabileceği düşünüldüğünden çoğu iş yeri birçok ihtiyacının önünde bu kurallara tam uyum beklemektedir. Sadece birkaç konuya hassasiyet göstererek iş performansınıza gölge düşürecek ihtimalleri ortadan kaldırabilirsiniz.

3 – Olumlu Olun

İş yerinde motivasyon genel kalite için çok önemli bir mekaniktir. Ekiplerin motivasyonunun yüksek tutulması öncelikli olarak yönetimin sorumluluğundadır. Öte yandan her bir çalışan profesyonelliğin gerekliliği olarak yine bir başka çalışma arkadaşının motivasyonunu düşürmeme konusuna özen göstermelidir. Olumlu bir tutum ve profil, ekip içerisinde sevilen ve istenen bir çalışma arkadaşı olmanızı sağlayacaktır. Sizin için her bir gün ve her iş aynı derecede motive edici olmayabilirse de ortaya koyacağınız olumlu yaklaşım hem sizin profesyonelliğinizi gösterecek hem de yönetimin ortaya koymaya çalışacağı yüksek motivasyon ortamına katkı sağlayıp sizi de daha değerli bir çalışan haline getirecektir.

4 – İyi İletişim Kurun

Gerek müşterileriniz gerek yöneticileriniz gerekse çalışma arkadaşlarınız ile rahat ve açık bir iletişimde olmak her konuda size fayda sağlayacaktır. Bilgi ve görüşlerinizi paylaşmanız yaptığınız işe daha hakim olmanızı sağlayacaktır. Takdir ve teşekkürlerinizi ekip arkadaşlarınızla paylaşmanız sizi sevilen ve aranan bir ekip arkadaşı haline getirecektir. Şeffaf bir iletişim ortamı hem size gelen talep ve istekleri daha iyi anlamınızı sağlayacak hem de ortaya koyduğunuz işin kalitesinden de daha emin olmanızı olanaklı kılacaktır. Sizinle iyi iletişim içerisinde olduğunu düşünen yöneticileriniz size daha çok fırsat ve olanak sağlayacaktır.

5 – Takım Oyuncusu Olun

1+1’in 3 olduğunu unutmamalısınız. Tüm iş yerleri farklı disiplinlerin ortaya koyacağı bir bütünün yaratacağı katma değerle varlığını sürdürür. Ekip çalışmasına uygun ve takım arkadaşlarının yarattığı değeri artıran çalışanlar organizasyonlar için temel gereksinimdir. Şirketler başarılı çalışanlar ve bu çalışanların etrafında büyüyen ekiplerle büyüyebilir. Bunun yolu ise söz konusu başarılı çalışanların iş çıktılarının kalitelerinin yüksek olmasının yanında aynı zamanda takım oyuncusu olmalarıdır. İşinizi yaparken ekibinizden destek almaya çalışın, değer katabileceğinizi düşündüğünüz yerlerde ise yardımlarınızı esirgemeyin.

6 – Kendinizi ve İşinizi Geliştirin

İşleri bir kalite standardında vermeniz sizin için öncelikli gerekliliktir. Orta ve uzun vadede ise iş kalitesinde artış veya aynı kalitede işi daha kısa sürede verebilme bir gelişimin göstergesidir ve organizasyonlar sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da iyileşme arayışı içerisindedir. Yaptığınız işin tekrar eden parçalarını görmeye çalışın ve bunları standardize etmenin yollarını arayın. Standardizasyon sayesinde çıktı kaliteniz güvence altına alınacak, zaman yönetiminize ise fayda sağlayacaktır. Daha çok sayıda işi benzer kalitede ortaya koymanız işinizi geliştirdiğinizin en önemli göstergesidir. Kendinize daha fazla kaynak veya zaman oluşturabildiğiniz durumlarda da yeteneklerinizi çeşitlendirmeniz veya geliştirmeniz size daha fazla fırsat sunacak, yeni mücadele alanlarının kapısını aralayacaktır.

7 – İş ve Özel Yaşam Dengesini Gözetin

Bir çalışan olduğunuz kadar aynı zamanda sosyal ve yaşayan bir organizma olduğunuzu da unutmayın. İnsan metabolizması çarklar ve kaldıraçlardan oluşan basit bir makine değildir. Çalışma saatleri dışında kendinizi yenilemek, dinlenmek, sosyal ihtiyaçlarınızı yerine getirmek hayatınızın her alanını olduğu gibi iş hayatınızı da olumlu etkileyecektir. Mutlu bir aile hayatı, arkadaşlık veya ev ortamı sizin beklediğiniz performansta kalmanızı sağlayacak, sizi daha sürdürülebilir ve diri tutacaktır. Yöneticileriniz ve işyeriniz sizin özel yaşantınızdaki ihtiyaç ve gerekliliklerinizi gözetemeyebilirler; özel yaşantınızdaki ihtiyaçlarınızı karşılamak öncelikli olarak sizin sorumluluğunuzda olacaktır.

8 – Tecrübe ve Kaynaklardan Faydalanın

Bilmelisiniz ki karşınıza çıkacak engel veya güçlüklerle ilk defa siz karşılaşmıyorsunuz. İşyerinizdeki tecrübeli veya kıdemli çalışanlardan faydalanmaya çalışın. Bazen bir konunun aşılması sizin için karmaşık veya zor görünebilir fakat öte yandan benzer tecrübelere sahip birisinin içinde bulunduğunuz duruma tam olarak uygun bir reçetesi olabilir. Bu kişilerle bu şekilde kuracağınız bir iletişim hem o kaynaklara erişiminizi artıracak hem de sizin işinizdeki gelişiminize ivme kazandıracaktır. Sizi işe alan organizasyonun sizden tam verim almak için istekli olacağını unutmamalısınız. Kaynaklarınızı çeşitlendirmeniz sizi her duruma karşı hazırlıklı kılacak, gelişiminize katkı sağlayacaktır.

9 – İmajınıza Önem Verin

Dış görünüş ve vücut dilinin iletişimin çok önemli bir kısmı olduğunu hatırlayın. İyi bir görüntü ortaya koymak iletişim kanallarındaki muhtemel tıkanıklıkları açacak, sizin işinizi daha rahat bir ortamda yapmanızı sağlayacaktır. İletişim kurduğunuz insanlarda iyi izler bırakmak onların size karşı iyi önyargılar oluşturmasını sağlayacaktır. Olumlu, iyi görünümlü, güler yüzlü ve nezaket kurallarını gözeten bir çalışma arkadaşı her zaman kaba, kötü görünümlü veya negatif tutum içerisindeki bir çalışma arkadaşından yeğdir.

10 – Fırsatların Farkına Varmaya Çalışın ve İnisiyatif Alın

İş yerinizdeki ekosistem her zaman aynı şekilde ilerlemeyecektir. İşten ayrılmalar, yeni ortaya çıkan iş ve ihtiyaçlar, izne çıkan yöneticiler veya geçici süreli küçülen ekipler her zaman belli boşluklar ortaya çıkarır. Bu gibi durumlarda iş yerinin ihtiyaçlarına ek maliyetler oluşturmadan çözüm getirmeniz sizi çok değerli kılacaktır. Kapasitenizi kolayca artırabildiğiniz durumları değerlendirmeniz, idari inisiyatifleri üstlenmeniz ve bunları yerine getirmeniz, bazı zor yürüyen süreçleri kolayca üstelenebildiğinizi görmeniz ve üstlenmeniz sizin için önemli fırsatlar olabilir ve size yeni kapılar aralayacaktır.

Kaynaklar: