WhatsApp

Blog

kariyer-gelistirme-adimlari-nelerdir

Kariyer Geliştirme Adımları Nelerdir?

Kariyer geliştirme adımları mevcut bir işin nasıl daha ileriye taşınabileceği hususunda gerekli olan basamaklardan oluşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre her bir çalışan günde ortalama 9 saatini iş yerinde geçirmektedir. Bu kadar uzun bir zaman diliminde tam anlamıyla verimli olmak kolay değildir. Bazı insanlar ise sevmedikleri işlerde çalışmak durumunda kalmakta ve bu nedenle işe olan katkıları da son derece sınırlı olmaktadır. Kişinin istemediği  bir işte çalışmak zorunda kalması ekonomik koşullar ve diğer etmenlerden kaynaklanabilir. İnsanlar mevcut iş hayatlarında farklı amaçlarla hareket etmektedir. Kimisi mevcut işinde daha iyi bir pozisyona ulaşmak isterken kimisi de daha geniş bir çevreye sahip olmak istemektedir. Bazı insanlar ise mevcut işini değiştirip kariyerine farklı bir işte devam etmeyi hedeflemektedir. Kariyer PLANLAMASININ amaçları kişinin kariyer anlamında ulaşmak istediği hedeflerle yakından ilgilidir.

Kariyer Geliştirme Adımları Hangi Basamakla Başlar?

Kariyer geliştirme adımları ilk önce kişinin kendi kariyerine ve yaşamına ilişkin yaptığı bir planla başlamaktadır. Kişinin hayattan beklentilerinin neler olduğu sorusu doğru ve detaylı bir biçimde cevaplanmalıdır. Kişi, hayatının sonraki ilk 5 ya da 10 yılında nerede olmak istediğini ve neyi başarmak istediğini belirlemelidir. Kişinin mevcut yeteneklerini geliştirecek fırsatlara açık bir durumda olması önemlidir. Kişinin kendi performansını değerlendirmek ve becerilerini artırmak için faydalı eğitimlere katılmak gibi faaliyetlerde istekli olması gerekmektedir. Kişinin kendi yaşamındaki karmaşıklığı daha sade bir yapıya dönüştürmesi son derece önemlidir. Kişisel gelişim ve kariyer Yönetimi profesyonel bir yardım sayesinde daha doğru ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Sürecin Diğer Aşamaları Nelerdir?

Bireysel KARİYER GELİŞTİRME aşamaları genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Kişinin kendi güçlü yönlerini öne çıkarması,
  • Negatif bir durumla karşılaşıldığında üretkenliğin ortaya koyulması,
  • Kişinin kendi alanındaki yenilikleri ve gelişmeleri takip etmesi,
  • Kişinin cesur olması ve fırsatları değerlendirmesi,
  • İşverenden belirli aralıklarda değerlendirme talep edilmesi,
  • Kişinin yapması gerekenleri ertelememesi,
  • Kişinin kendini erişilebilir hale getirmesi,
  • Her adımda kişinin kariyer imkanlarını gözden geçirmesi,
  • Kişinin kendi geçmişindeki başarılarını hatırlaması.

Kariyer geliştirme aşamaları kişinin kısa sürede kariyer anlamında başarılı sonuçlar elde etmesini sağlamada yardımcı olmaktadır.