Meslek Seçimi Sırasında Öğrencilerin Kendisine Sorması Gerekenler
Meslek seçimi aslında çok basit bir konu gibi dursa da hayatımızın geri kalanına yön verecek oldukça önemli bir noktadır. Yanlış mesleklerin seçimi öğrencilerin geri kalan hayatlarında son derece pişman geçirmelerine sebep olabilir. Baştan yanlış bir meslek yönelimi daha sonra düzeltilebilir.
Fakat başlarda yanlış yönelim ve ileride bunun düzene konması yıllarca sürebilir. Öğrenciler en son olarak sevdiği ya da asıl istediği mesleğe dönmüş olsa da geçen yılların geri dönüşümü olamaz. Bu yüzden öğrencilerin meslekler konusunda ve kendini tanıma konusunda oldukça erken adımlar atmaları gerekir.
Öğrencilerin sevdiği ve yapabileceği mesleklere yönelmesi o işi yaparken daha kolay yükselmesini de sağlar. Ayrıca hayatının geri kalanını o meslek ile ilgilenerek geçireceği için hayattan zevk almaları da daha kolay olur ve işlerini zevkle yaparlar.
Bu yüzden öğrenciler mesleklerini seçerken dikkat etmeleri gereken ve kendi kendilerine sorması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu soruların cevabını kendilerine dürüst bir şekilde verdikleri takdirde öğrenciler için meslek seçimi oldukça kolay bir durum olur.
Öğrencilerin Meslek Seçimi Sırasında Dikkat Etmesi Gerekenler
Yetkinlikler bölümle son derece alakalı ve önemli bir noktadır. Matematik dersi mühendisliğin temelidir. Matematik dersini sevmeyen bir insanın mühendislik alanına yönelmesi ise oldukça sıkıntılı bir tercih olmaktadır.
Ya da ezber yeteneği çok iyi olan ve tarih derslerini adeta bir dizi ya da film havasında dinleyen bir kişi sosyal bölümler dışında bir bölüme yönelmesi de aynı derecede öğrencinin hem okul hayatını hem de iş hayatını zora sokabilir.
Öğrencilerin ilk başta bu noktalarda hangisinde yatkınlıkları var hangilerini yapabiliyor ve hangilerini yapamıyorlar kısmını iyi bilmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin bu noktaları belirledikten hemen sonra üniversitede bu bölümler ile alakalı bölümleri iyi analiz etmesi gerekir.
Öğrencinin yatkın olduğu kısımlar üniversitelerin hangi bölümleri içerisinde ana konu olarak işleniyor ise öğrenciler o bölümler için yönelmeli ve o bölümler için çalışmaları gerekmektedir. Bu bölümleri bulduktan sonra öğrenciler alanlar konusuna dikkat etmelidir.
Aynı bölümde okuyan yüzlerce öğrencinin neredeyse yüzde 95’lik bir kısmı birbirinden tamamen farklı bir alanda çalışmaktadır. Bu alanların seçimi sırasında öğrenciler dünyanın ne istediğini ve neye ihtiyacı olduğunu da iyi bilmesi gerekir.
Psikoloji, tıp, eczacılık, mühendislik ve biyoteknoloji gibi alanlarda dünyanın son dönemlerde oldukça yüksek bir talebi oluşmuş durumda. Bu talebin artması ile birlikte sanat dalları, işletme ve iktisat gibi konularda oldukça az bir meslek seçimi oluşmuş durumda.
Yani öğrenciler seçtiği bölüm ve alan konusunda şunu iyi ayırt etmeli. Seçtiğiniz alan ve bölüm ne olursa olsun kendinize 21. yüzyıl için uygun bir yönelim sağlamanız gerekmekte. Öğrenciler okudukları bölüm ne olursa olsun yönelecekleri alanları günümüzde dünyanın ihtiyacı doğrultusuna göre şekillendirmelidir.
Örnek vermek gerekirse Aziz Sancar hem ülkemiz hem de dünya için oldukça sayılı bilim insanlarından biridir. Aziz Sancar aslında bir tıp doktorudur. Aziz Sancar ile birlikte okuyan birçok sınıf arkadaşı doktorluk yapmakta.
Fakat Aziz Sancar ise alan yönelimini arkadaşlarından ayrı tutarak biyokimya yaparak laboratuvar alanı içerisinde çalışma olarak yönlendirmiş oldukça başarılı bir bilim insanıdır. Tıp konusunda çok başarılı bir öğrencinin sadece kan tutması ya da insan bedenine dokunamaması onu mesleğinden vazgeçirmemelidir.
Eğer tıp alanında yeteneği var ise bu öğrenciler laboratuvar gibi yine tıpa ait fakat farklı bir tıp alanına yönlendirilmesi ve orada çalışması gerekmektedir.
Yanlış Mesleki Yönelme Mutsuzluğa Sebep Olur
Mesleki yönelmelerin yanlış olması ya da insanın tam olarak ne konuda usta olduğunu bilememesi sonucu gelişen mesleki yönelmeler o kişilerin hayatlarında ve işlerinde mutsuz olmasına sebep olur. Aile içi şiddet ya da aile içindeki sıkıntıların birçok kısmı yanlış mesleki yönelmelerden dolayı olabilir.
Sadece para kazanmak için ya da sadece yüksek bir maaşı olduğu için mesleki yönelmeler insanların sosyal hayatlarına oldukça olumsuz etkilere sebep olabilir.
Çocukların Yaş Aralıklarında Dikkat Etmesi Gerekenler
İnsanların mesleki yönelmeleri ve hayat yönelmeleri her yaş için farklı aralıklarda oldukça önemlidir. İnsanlar çocukluğundan geldiği yaşa kadar kaldırabileceği ve sindirebileceği şeyleri öğrenmelidir. 0 – 6 yaş arası bir çocukta anne başta olmak üzere aile etkisi son derece önemlidir.
6 – 12 yaş aralığının ilk 4 senesinde ilkokul öğretmenleri çocukların sonraki yaşamında çizeceği yol için çok önemlidir.5, 6, 7 ve 8. sınıflarda çocuklara aşılanacak özgüven çocukların üniversite meslek seçimi sırasında yapacağı tercihleri çokça etkileyen bir noktadır. Birçok kız çocuğunun ilerleyen yıllarda mühendislik ya da tıp alanı için ben bunu beceremem demesinin sebebi bu yaşlarda oluşan özgüven eksikliğinden olabilir.
Ardından doğru bir lise seçimi ve lise seçiminden sonra ise sayısal, eşit ağırlık ve sözel gibi alanlarda doğru alanın seçilmesi oldukça önemli bir noktadır. Başarılı lise seçiminden sonra iyi üniversite ve bölüm seçimi ile öğrenciler zorlu bir periyodun yarısına gelmiş olur.
Yarısı diyoruz çünkü üniversite bölümünden sonra yanlış alan yönelmesi ile buraya kadar oldukça güzel tercihler ile gelen bir kişi bundan sonrası ile her şeyi bitirebilir. Mesleki yetkinliğinizin olduğu alana yönelmeniz ile meslek seçimi sorununu aşmış olabilirsiniz.
Oldukça sabır gerektiren ve meşakkatli bir yol olan mesleki yönelmeler için aceleci davranmak oldukça yanlış olur. Özellikle üniversite seçimi sırasında kendi yeteneklerini ve yatkınlıklarını bilmeleri oldukça önemlidir.
Öğrenciler üniversite sınavı sonrasında arkasını düşünmeden puanının yettiği bir bölüme gideyim bir bakış açısı ile meslek seçimi yaparsa hayatının geri kalan kısmında oldukça pişman olacağı ve telafi edemeyeceği yılları yaşaması kaçınılmazdır. Öğrencilerin çok geç olmadan kendilerini tanıması ve yetkinliklerini bilmesi gerekir.