WhatsApp

Blog

aba-kariyer-tukenmislik-sendromu-nedir-aba-kariyer

Tükenmişlik Sendromu Nedir? Aba Kariyer

Tükenmişlik sendromu son zamanlarda gündemde olan konular arasında yer almaktadır. Modernleşen dünya kavramı insanlara olumlu vaatlerde bulunsa da çalışma koşullarının ağırlaşmasını engellemeye yetmemektedir. Giderek karmaşıklaşan ekonomik sistemler kişi başına düşen gelirde yaşanan adaletsizlikler çalışma hayatında insanların yoğun bir baskı ile çalışmasına sebep olmaktadır. Bunun sonucu olarak da günümüzün yaygın psikolojik sorunlarından olan tükenmişlik sendromu; kişinin yaşam enerjisinin iş stresi, günlük hayatta yaşanan sıkıntılardan dolayı azalması olarak ifade edilebilir. Kişiler bu durumu duygusal olarak zorlanma, iş başarısında meydana gelen düşüş, etrafında olanlara karşı ilgisini yitirme, belli bir noktadan sonra tahammülün azalması sebebiyle saldırganlaşma şeklinde yaşarlar.

Ev hanımları dahil olmak üzere herkes bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalmakla beraber özellikle insanla birebir olarak çalışan, uzun çalışma saatlerinin görüldüğü hizmet sektörü çalışanlarında daha sık görülmektedir. Bu sendroma sebep olanlar; kişilerin kaldırabileceğinden daha fazla iş yüklenmesi, yükün sebep olduğu yorgunluğu geçirecek sürelerde dinlenmeye müsaade edilmemesi, aşırı stres, mükemmeliyetçilik, yeteri kadar sebat edememe, gerektiğinden hayır demekten kaçınma, çalışma koşullarının iş hayatıyla özel hayat arasında denge kurulmasına izin veren bir yapıda olmaması, çalışanların yaşadığı duygusal yoğunluğun görmezden gelinmesi, her gün çalışanlardan bir önceki günden daha fazlasını yapmasının beklenmesi ve bunun bir sonunun olmamasının sebep olduğu baskıdır.

Tükenmişlik Sendromu Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak belirtileri baş ağrısı, kalp çarpıntısı, kronik hale gelen yorgunluk, uyku düzeninin değişmesi, kaslarda hissedilen gerginlik, iştahta meydana gelen değişiklikler, normal zamanlara göre sıklıkla sinirli hissetme hali, huzursuzluk, mutsuzluk, yapılanlardan keyif alamama, aşırı hareketlilik ya da tersine sabit kalma ihtiyacı, kendine olan güvenin yitirilmesi, hayatla ilgili olumlu beklentilerin kaybedilmesi, kişisel olarak kendini yetersiz hissetmedir.

Tükenmişlik sendromunun üstesinden gelebilmek ve hatta yaşanmasını önlemek için kişilere kaldırabilecekleri kadar iş sorumluluğu yüklenmelidirler. Gerektiğinde yapamayacağını kabullenerek hayır demenin de bir seçenek olduğu hatırlanmalıdır. Güne başlarken uygulanabilir, esnek planlar yaparak zihni rahatlatmak ve böylece gün içinde yaşanacak olan stres azaltılmalıdır. Kişi kendi tepkilerini ve ihtiyaçlarını tanımaya çalışmalı ve stresini etkin bir şekilde yönetmeyi öğrenmelidir. En önemlisi kendisine nefes aldıracak alanları tespit etmelidir. İş yaşamı dışında da eğilimlerini tespit ederek sosyal olarak yapabileceklerini bulup harekete geçmek kişinin kendini iyi hissetmesine ve günlük rutinin sebep olduğu duygusal yorgunlukla baş etmesine yardımcı olacaktır.

Tükenmişlik sendromu kişilerin yaşadığı psikolojik bir sorun olduğunda gerektiğinde mutlaka konusunda uzman ve yetkin kişilerden destek alınmalıdır. Bu konuda bilgili olan kişilerden yardım alınmaması durumunda sorun çözülmeyecek, aksine derinleşerek kişinin hayatını çekilmez hale getirecektir. Bu sebeple doğru kişilerle iletişim kurulması kişileri olumlu bir sonuca götürür.

Konu hakkında detaylı bilgi almak için Aba Kariyer ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube videolarına ulaşabilirsiniz.