WhatsApp

Blog

aba-kariyer-turkiyede-hukuk-okumak-isteyen-yabanci-ogrenciler-ne-yapmali

Türkiye’de Hukuk Okumak İsteyen Yabancı Öğrenciler Ne Yapmalı?

Yabancı öğrenciler son yıllarda Türkiye’de hukuk okumak için büyük çaba sarf ediyor. Türkiye son 10 yılda yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülkelerinden bir tanesi oldu. Bugün Türkiye Avrupa başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafından öğrencileri kabul ediyor. Üstelik öğrenciler sadece lisans eğitimi için ülkemizi tercih etmiyor. Aynı zamanda yüksek lisans ve doktora eğitimlerinde de Türkiye’ye yoğun bir ilgi var. Ülkemizden ayrılan öğrencilerin kaliteli bir eğitim ile ülkelerine dönmesi sonraki dönemdeki başvuruları arttırıyor.

Buna ek olarak ülkemizde pek çok alanda iyi eğitim veren üniversiteler bulunuyor. Tıp, mühendislik ya da hukuk gibi pek çok bölüm öğrencileri kendilerine çekiyor. Ayrıca son zamanlarda ortaya çıkan ve geleceğin meslekleri olarak adlandırılan bölümlerin eğitimleri de ülkemizde oldukça fazla. Son dönemlerde Türkiye’de uluslararası hukuk bölümü olan üniversiteler de artarak bu alanda ilerleme yaşadı. Hukuk konusunda saygın üniversitelerimiz artık yabancı öğrenciler için de kontenjan açıyor.

Yabancı Öğrenciler İçin Türkiye’de Hukuk Okumak Neden Avantajlı?

Hukuk fakültesi içerisinde eğitim görmek diğer alanlara göre her zaman farklı olmuştur. Çünkü hukuk eğitimi almak büyük sorumluluk ve zorlukları bünyesinde barındırır. Hukuk okumak bu kadar büyük bir seçenekken farklı bir ülkede hukuk okumak da o kadar zor bir seçenektir. Öğrencilerin birden fazla konuda araştırma yapması gerekir. Yapılan araştırmalara göre de öğrenciler o ülkeye gitmeyi mantıklı bulur ya da bulmaz. Hem maddi hem de manevi pek çok etken öğrencilerin bu kararlarında etkili olur.

Bazı ülkeler sadece maddi olarak öğrencilere imkan sunarken eğitim konusunda pek imkan sunmaz. Bazı ülkelerde ve üniversitelerde ise durum tam tersidir. Fakat Türkiye bu anlamda her iki etken için de avantajlı ülkelerden bir tanesi olmaktadır. Türkiye’nin en iyi hukuk fakülteleri öğrencilere uluslararası standartlarda bir eğitim sunar. Ayrıca öğrencilerin maddi olarak yoracak ücretler de istemez. Bu fakültelerden mezun olan öğrenciler için sunulan iş imkanları da oldukça fazladır.

Türkiye’de Hukuk Okumak Ücretli Mi?

Hem devlet hem de vakıf üniversiteleri yabancı öğrencilerden belli bir miktar ücret alır. Hukuk fakültesi kaç yıl ise öğrenciler ona göre bir ücret ödemek zorundadır. Hazırlık gibi etkenler sayılmaz ise ülkemiz hem yabancı hem de yerli öğrencilere 4 yıl hukuk eğitimi verir. Fakat öğrenciler kendi ülkelerinden ya da bizim ülkemizden burs alarak eğitim ücretlerini bedavaya bile getirebilir. Hatta bazı burslar öğrencilerin sosyal hayat giderlerini bile karşılamaktadır.

Türkiye’de Hukuk Eğitimi Almak İçin Gereken Belgeler

Her ülke yabancı öğrenci kabulü yaparken öğrencilerden bir takım belgeler ister. Bu durum ülkemiz için de geçerlidir. Öğrenciler Türkiye’de okumaya hak kazanmak için bu belgeleri ilgili kurumlara iletmelidir. Bazı üniversite ve bölümlerin istediği belgeler arasında farklılıklar olabilir. Bu yüzden öğrencilerin okulların resmi internet sitesini ziyaret ederek kesin belgelere ulaşması önerilir. Genel olarak öğrencilerden istenilen belgeler ise şunlardır:

  • Türkiye’de hukuk okumak isteyen öğrencilerin lise mezunu olduğuna dair diploma ve transkript
  • Pasaport ve kimlik fotokopisi
  • Uluslararası sınavlardan alınmış notların dökümleri
  • Bunlara ek olarak okullar referans mektubu, niyet mektubu ya da benzer belgeleri öğrencilerden isteyebilir

Türkiye’de Hukuk Eğitimi Almak İçin Dil Yeterlilikleri

Türkiye’dehukuk okumak için ne yapmalıyım diye düşünen öğrencilerin belki de ilk yapması gereken dil sınavıdır. Ülkemizdeki hukuk eğitimi İngilizce ve Türkçe olarak 2 farklı seçeneğe sahiptir. Yabancı öğrencilerin Türkçe bilmediği varsayılır ise öğrencilerin uluslararası İngilizce sınavlarına girmesi ve geçer not alması gerekir. Ülkemizde geçerli olan uluslararası İngilizce sınavları ise TOEFL ve IELTS sınavlarıdır. Üniversitelerin belirledikleri taban puanlar birbirinden farklı olabilmektedir.

Öğrenciler Türk Üniversitelerinde Okumak İçin Hangi Sınavlara Girmeli?

Bir öğrencinin bir üniversitede okumasının tek şartı başvuru ve dil bilgisi değildir. Öğrencilerin okula ve bölüme olan yeterliliğini de göstermesi gerekir. Bunun için de okullar farklı kriterler koyar. Örneğin sanat alanındaki öğrenciler için portfolyolar devreye girer. Hukuk bölümü için ise okullar öğrencilerin yeterliliklerini inceler. Bunu uluslararası sınavlar ile yapar. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de öğrencilerin bazı uluslararası sınavlardan geçer not almasını ister.

Türkiye’de hukuk okumak için öğrencilerin SAT sınavından geçer not alması gerekir. Aksi takdir okullardan kabul alamazlar. Ülkemizdeki hukuk fakültelerinin istediği SAT puanları arasında ufak da olsa fark olabilir. Bu yüzden öğrenciler okullardan taban puanlarını öğrenmelidir. Ayrıca ülkemizde yabancı öğrenciler için YÖS sınavı da uygulanır. Bu sınavdan başarılı olan öğrenciler için de bazı üniversiteler hukuk fakültesinde okuma fırsatı tanır. Fakat hukuk alanındaki en iyi üniversitelerde okumak için öğrencilerin SAT sınavı alması zorunludur.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden Türkiye’de hukuk okumak ile alakalı detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesini ziyaret ederek de yabancı öğrencilerin Türkiye’de okumak istedikleri diğer bölümler hakkında bilgiler alabilirsiniz. SAT ya da uluslararası dil sınavları için eğitim almak için de Aba Academy adresini ziyaret edebilirsiniz.