WhatsApp

Blog

aba-kariyer-turkiyede-okuyan-yabanci-ogrenciler-icin-avantajlar

Türkiye’de Okuyan Yabancı Öğrenciler İçin Avantajlar

Son yıllarda Türkiye’de okuyan yabancı öğrenciler sayıca artmaya başladı. Bu artış sadece ülkemiz için geçerli değil. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki üniversiteler için geçerli. Fakat Türkiye bu anlamda son yıllarda büyük bir artış ile dikkat çekti. 2000 yılından sonra Avrupa’daki üniversiteler başta olmak üzere pek çok ülke, yabancı öğrenciler için çalışmalarını hızlandırdı. Çok kısa bir zamanda da bu ülkeler çalışmalarının karşılığını almayı başardı.

Türkiye ise bu trende diğer ülkelere göre biraz daha geç katıldı. 2010’lu yıllarda Türk üniversiteleri yabancı öğrenciler için kapılarını sonuna kadar açtı. Üniversitelerin yabancı öğrenci sayısı bu yıldan sonra hızla artmaya başladı. 2021 yılına geldiğimizde ise bu sayı adeta tavan yaptı. Türkiye’de yabancı öğrenci sayısı 2021 yılı itibari ile 200 binlere ulaştı. Türkiye bu anlamda kendi tarihinin en fazla yabancı öğrenci kabulü yaptığı dönemi yaşıyor.

Pandemi gibi etkenler tüm dünyadaki yabancı öğrenci sayısını azaltırken Türkiye bu süreçte bir büyüme yaşadı. Türkiye kapılarını yabancı öğrencilere açtığı ilk yıllarda sadece Ortadoğu ülkeleri tarafından tercih ediliyordu. Fakat zaman içerisinde Türkiye Avrupa’daki ve hatta Asya ve Amerika’daki öğrencilerin de ilgi duyduğu bir ülke olmayı başardı. Bu durumun sürmesi ise oldukça kısa bir zaman aralığında gerçekleşti. Bugün dünyanın dört bir yanından öğrenciler okumak için Türkiye’yi tercih ediyor.

Türkiye’de Okuyan Yabancı Öğrenciler İçin Sunulan Avantajlar

Yüz binlerce öğrencinin eğitim için Türkiye’yi tercih etmesi şans eseri olan ya da rastgele olan bir durum değil. Bu durumun yaşanması için üniversiteler ve akademisyenler yıllardır büyük çalışmalara imza atıyor. Yabancı öğrenci kabul sürecine geç kaldığımız için Türkiye bu anlamda 2 kat fazla çalışma zorunda. Her geçen dönem de bu çalışmalar karşılığını birer birer alıyor. İlk olarak Türkiye öğrencilere kaliteli bir eğitimin kapısını açıyor.

Türkiye’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler anketlerle de bu durumu gözler önüne seriyor. Hem üniversitelerin hem de dünyanın pek çok tarafında yapılan anketlerde öğrenciler eğitim konusunda Türkiye’yi fazlası ile öneriyor. Fakat kaliteli eğitim tek başına bir etken olamaz. Çünkü Amerika, İngiltere ve Kanada gibi onlarca ülke de kaliteli eğitimi öğrenciler en iyi şekilde sunuyor. Türkiye’de okuyan yabancı öğrenciler aynı zamanda bu eğitimleri son derece ucuza alıyor.

Amerika ve İngiltere gibi ülkelerdeki eğitim maliyeti kendi ülke vatandaşları tarafından bile eleştiri konusu. Türkiye ise bu anlamda oldukça ucuz bir sisteme sahip. İnsanların aklına ilk başta kur farkı gelebilir. Fakat kur farkından da farklı olarak ülkemizdeki okul harçları son derece ucuz. Özellikle devlet üniversiteleri bu anlamda dünyanın en ucuz üniversiteleri arasında yer alıyor. Buna ek olarak öğrencilere yurt, burs ve benzer imkanlar da yüne ülkemizdeki üniversiteler tarafından sağlanıyor.

Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Üniversite Okumak İçin Neler Yapmalı?

Her ülke yabancı öğrenci kabul ederken belli başlı şartlar koyar. Burada iki amaç hedeflenir. İlk amaç öğrencilerin ülkeye giriş çıkışlarında bir sorun olmamasıdır. Bir diğer amaç ise öğrencilerin üniversiteye ve alana yeterli olup olmadığını ölçmektir. Bu anlamda uluslararası standartlara bürünmüş belli başlı belgeler ve sınavlar mevcuttur. Türkiye’de bu anlamda öğrencilerden bu şartlardan bazılarını ister. İstenilen genel belgeler şunlardır:

  • Öğrencinin lise mezuniyet belgesi
  • Türkiye’de okuma izni
  • Ülke dışına çıkacak herhangi bir suçtan aranmamak
  • Türkiye’ye girmesine engel olacak bir suça bulaşmamak
  • Okul başvuru formlarının eksiksiz olması

Bu belgeler genel olarak öğrencilerden istenilen en temel belgelerdir. Başvurulan okula, ülkeye ve üniversiteye göre bu belgeler arasında değişiklikler olabilir. Faka öğrencilerden istenilen sınavlar ise genellikle aynıdır. Bu sınavlar ise şunlardır:

  • YÖS Sınavı (Ülkemizdeki her üniversitede geçerli değil)
  • SAT Sınavı, Türkiye’de okuyan yabancı öğrenciler arasında hepsinin ortak girdiği sınavdır. Bu yüzden YÖS yerine öğrenciler ve üniversiteler bu sınavı tercih eder.
  • TOEFL ve IELTS sınavları ise ülkemizde okumak için gereken dil bilgisini ölçen sınavlardır. Bu yüzden öğrencilerin bu sınavlardan geçer not alması gerekir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden Türkiye’de okuyan yabancı öğrenciler ile alakalı detaylı bilgiler alabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesini ziyaret ederek ise Türkiye de uluslararası öğrenci olmak ile alakalı detaylı içeriklere ulaşabilirsiniz.