WhatsApp

Blog

aba-kariyer-turkiyede-universite-okumak-isteyenlerin-bilmesi-gerekenler

Türkiye’de Üniversite Okumak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Öğrenciler için Türkiye’de üniversite okumak soru işaretleri ile dolu olan bir konu. Özellikle son dönemlerde bu soru işaretleri iyice artmaya başladı. Çünkü yurt dışında okumak artık çok daha kolay bir hal aldı. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu artı Türkiye yerine yurt dışını tercih ediyor. Fakat yurt dışındaki okullar da belli sayıda öğrenci kabul ediyor. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu da yurt dışı hayalleri ile çıktıkları yolda Türkiye’de okumaya devam ediyor.

Ülkemizdeki üniversite sayısı oldukça artmaya başladı. Ülkemizde üniversite okumak isteyen öğrenciler de bu okullardan birisini seçmek zorunda kalıyor. Öğrencilerde ülkemizde üniversite seçim işlerini çok araştırmadan karar veriyor. Hatta ülkemizin belli başlı okulları dışındaki okullar dikkat etmeden bile tercih ediliyor. Çoğu öğrenci Hacettepe, Boğaziçi ve ODTÜ gibi okulların dışındaki tüm okulları aynı değerlendiriyor. Bu durum öğrencilerin akademik ve profesyonel hayatı için oldukça yanlış sonuçlar doğuruyor.

Ayrıca devlet ve vakıf üniversitelerine olan bakış açısı da oldukça farklı. Öğrenciler devlet ve vakıf üniversitesindeki farklılıkları sadece para olarak görüyor. Halbuki okulun işleyişinden programlanmasına kadar her şey birbirinden farklıdır. Hem yerli hem de yabancı öğrenciler okullar arasındaki bu farklılıklardan bihaber. Öğrencilerin okulların imkanlarını ve çalışmasını öğrenmeden tercih etmemelidir. Çünkü yapılan yanlış üniversite tercihlerin kısa ya da uzun vadede kötü sonuçları doğabilir.

Türkiye’de Üniversite Okumak – Okullardaki Sistemin İşleyişi

Ülkemizde okulların sistemleri sürekli olarak gündeme gelmektedir. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu okulların sistemlerinden oldukça şikayetçi. Özellikle devlet üniversitelerinde şikayet oranı oldukça fazla. Devlet üniversitelerinin hepsinde olmasa da büyük bir çoğunluğunda bu şikayet durumu var. Öğrencilerin almak istediği bir dilekçe ya da transkript bile devlet okullarının bazılarında uzuyor. Öğrenciler bu tarz belgeler için fazlası uğraşmak ve yorulmak zorunda kalıyor.

Fakat devlet üniversitelerine karşın vakıf üniversitelerinde durum çok daha farklı. Vakıf üniversiteleri bu basit belgeleri öğrencilere kolayca ulaştırıyor. Üstelik belgelerin tesliminden hazırlanışına kadarki tüm aşamalar bu üniversitelerde çok fa profesyonel. Ortalama bir devlet üniversitesi vakıf üniversitesi arasında bu farklılıklar hemen dikkat çeker. Vakıf üniversiteleri tüm bu belgelerin öğrencilere ulaşması için oturmuş bir sisteme sahiptir.

Türkiye’de Üniversitelerin Yurt Dışı Bağlantıları

Öğrencilerin Türkiye’de okumak istememesinin başlıca nedenlerinden bir tanesi okulların sahip olduğu bağlantılar. Çünkü ortalamanın çok üzerindeki devlet üniversiteleri dışında devlet üniversitelerinin böyle bağlantıları yok. Bu da öğrencilerin yurt dışına açılmasının önüne engel oluyor. Aynı zamanda bu durum ülkemizden çıkarak yurt dışında çalışan kişi sayısını da azaltıyor. Bu durum vakıf üniversitelerinde çok daha fazladır. Vakıf üniversitelerinin büyük bir çoğunluğu öğrencilere yurt dışının kapılarını açıyor. Türkiye’de üniversite okumak isteyen yabancı öğrenciler için bu durum özellikle dikkat edilen bir noktadır.

Başarılı Öğrencilerin Öğrencilere Sundukları

Öğrenciler genel olarak başarılarının ödüllendirilmesini ister. Özellikle ders konusunda başarılı olan öğrenciler ekstra bazı imkanlar ister. Bu durum da ülkemizdeki devlet üniversitelerinde yok denecek kadar az. Fakat vakıf üniversitelerinde başarılı öğrenciler büyük avantajlara sahip. Gerek maddi olarak gerek ise imkan olarak vakıf üniversiteleri öğrencilere imkanlar sunuyor. Bu imkanlar arasında yurt dışında staj ya da kurs gibi seçenekler bile bulunuyor.

Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin Yıllık Ücretleri

Ülkemizdeki devlet üniversiteleri dünyanın en ucuz üniversiteleridir. Yerli öğrencilerden 2. Öğretim olanlar dışında yıllık bir ücret alınmaz. 2. Öğretim öğrencilerinden ise oldukça küçük miktarlarda ücret alınır. Yabancı öğrencilerin de devlet okullarına ödediği miktarlar oldukça azdır. Fakat aynı durum vakıf üniversiteleri için geçerli değil. Ülkemizde vakıf üniversitelerini yıllık ücretleri hem yerli hem de yabancı öğrenciler için oldukça fazla. Bu yüzden Türkiye’de üniversite okumak isteyen yabancı öğrencilerin çoğu devlet okullarını seçiyor.

Türkiye’de Üniversite Tercihi Nasıl Olmalıdır?

Öğrenciler eğer Türkiye’de okumak mantıklı mı diye düşünüyor ise bazı noktalara dikkat etmelidir. Çünkü Türkiye’de üniversite okumak için ilk olarak okullar detaylıca araştırılmalıdır. Okullardaki öğrenciler, akademisyenler ya da eğitim görmüş kişiler öğrencilere oldukça yardımcı olacaktır. Bugün ülkemizdeki üniversiteler belli başlı alanlarda dünyadaki en iyi eğitimlere sahip okullar arasında. Ayrıca öğrenciler için en iyi üniversite her zaman okudukları üniversitelerdir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden yurt dışında lise diploması ile üniversite okumak hakkında bilgiler alabilirsiniz. Aba Kariyer adresinden de Türkiye’de üniversite okumak hakkında bilgiler bulabilirsiniz.