WhatsApp

Blog

aba-kariyer-turkiyedeki-universiteler-dunya-siralamasinda-nasil-yukselir.

Türkiye’deki Üniversiteler Dünya Sıralamasında Nasıl Yükselir?

Son yıllarda Türkiye’deki üniversiteler dünya sıralaması içerisinde farklı konumlara sahip oluyor. Her yıl Avrupa, Amerika ve Asya’da bazı kurumlar dünyanın en iyi üniversiteleri ile alakalı çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmalar sonunda ise üniversiteler kapasite ve çalışmalarına göre sıralanıyor. Sıralamalar ilk başta insanlar için çok da önemli gözükmeyebilir. Fakat ülkelerden öğrencilere kadar herkes bu sıralamalara göre üniversite tercihlerini şekillendirir. Yani üniversiteler için bu sıralamalar son derece önemlidir.

Bir diğer yandan sıralama farklı kurumlar tarafından yapılsa da ilk sıralardaki üniversite isimleri fazla değişmez. Özellikle ilk 100 üniversitenin sıralaması genellikle aynıdır. Türk üniversiteleri arasından bazıları da bu sıralama içerisinde kendilerine yer bulur. Fakat ülkemizde yıllara göre üniversite sayısı artmış olsa da sıralamadaki üniversite sayısı artmamıştır. Sıralamada genellikle aynı üniversiteler kendilerine yer bulmuştur. Son yıllarda açılan pek çok üniversite ilk 1000 içerisine bile adını yazdıramamıştır.

Üstelik sıralamada yer alan üniversitelerimizin konumu da her geçen yıl aşağılara ilerliyor. Bu durum ülkemizde özellikle lisans eğitimi konusunda köklü bir adım atılması gerektiğini gözler önüne seriyor. Süreç içerisinde atılacak öncü adımlar kısa bir süre içerisinde etkilerini göstermeye başlayacaktır. Bu çalışmalar ile Türkiye’de kaç üniversite var ise bunların çoğu sıralamada kendine yer bulabilecektir. Atılacak adımlar çok fazla olsa da bu adımları ortak başlıklar altında toplayabiliriz.

Türkiye’deki Üniversiteler Tarafından Atılması Gereken Adımlar

İlk olarak üniversiteler dış etkenlere bağlı kalmadan kendi içerisindeki eksiklikleri gidermelidir. Okulların kendi içerisinde atacakları adımlar zaten diğer dış etkenleri de tetikleyecektir. İlk olarak okulların eğitim sistemine şekil vermesi gerekiyor. Buradaki eğitim sisteminden kasıt okulların teorik eğitimden fazla pratik eğitim vermesidir. Bugün dünyanın en iyi 100 üniversitesinde ortak olarak bu eğitim işlendiğini görürüz. Örneğin Almanya’da kaç tane üniversite var ise hepsi eğitimlerinde pratik eğitimi baz alır.

Bu adım aynı öğrencilerin iş bulma ve meslekte daha başarılı olma oranını da arttıracaktır. Öğrencilerin yakalayacağı bu başarı aynı zamanda okullara ekstra bir puan olarak dönecektir. Çünkü kurumların gözünde bu durum önemli bir etkendir. Bir diğer yandan üniversitelerin araştırma çalışmalarına da ağırlık vermesi gerekmektedir. Çünkü araştırmalar üniversitelerdeki eğitim kalitesini ve dünya sıralamasını direkt olarak bir seviye yuları taşıyacaktır. Türkiye’deki üniversiteler incelendiği zaman bu durumun çok eksik olduğu hemen dikkat çeker.

Türkiye’deki Üniversiteler ve Akademisyen – Öğrenci Oranı

Bugün dünyanın en iyi üniversitelerine baktığımız zaman akademisyen ve öğrenci sayısı oldukça dikkat çeker. Üniversiteler genel olarak akademisyen başına düşen öğrenci sayısının az olmasını ister. Yani bir akademisyen ne kadar az öğrenci ile ilgileniyor ise okulların başarı oranı o kadar fazladır. Ülkemizde ise okullarda akademisyenlerin ilgilendiği öğrenci sayısı oldukça fazla. Eğitimin yayılması ve herkese ulaşması için öğrenci sayısı indirilemez. Bu yüzden de okullar akademisyen kontenjanlarını arttırmalıdır.

Türkiye’deki Yabancı Öğrenci Kontenjanının Arttırılması

Uluslararası kurumlar tarafından dikkat edilen bir diğer nokta ise okullardaki yabancı öğrenci sayısıdır. Yani üniversite kendi ülkesi dışından ne kadar çok öğrenci alır ise okulların başarı sıralaması o kadar yüksek olur. Bu durum aslında okulların halihazırdaki sıralaması ile alakalıdır. Üniversite sıralaması ne kadar yüksek ise okullar o kadar fazla yabancı öğrenci tarafından tercih edilir. Ülkemizde ise bu rakam son 5 yılda artış yaşamaya başladı.

Yabancı dil eğitimi veren bölümlerin sayısı da bu anlamda artmalıdır. Maalesef ülkemizde İngilizce eğitim veren bölüm ve okul miktarı bile oldukça düşük. Bu yüzden çok fazla yabancı öğrenci ülkemizi tercih edemiyor. Yabancı öğrenciler genellikle Koç, Boğaziçi ve Hacettepe gibi alanlara yoğunlaşıyor. Diğer okullarımızın da İngilizce bölümler açarak kendilerini tanıtması gerekmektedir. Çünkü yabancı öğrenci sayısı kurumların sıralamada çok dikkat ettiği bir konudur.

Okullara ve Okulların Araştırmaya Ayırdığı Bütçenin Artması

Bugün dünyanın en iyi üniversitelerinin ortalama yıllık geliri 1 milyar dolar barajını açıyor. Üniversiteler de bu paraların büyük bir kısmını araştırma yapmak için harcıyor. Ülkemizde ise okulların hem gelirleri düşük hem de araştırmaya aktarılan paralar çok küçük. Bir diğer yandan Türkiye’deki Üniversiteler için ayrılan bütçeler de düşük kalıyor. Bu iki maddi etkenin arttırılması okulların eğitim kalitesini ve dünya sıralamasını yükseltecektir.

Devletin Yabancı Öğrenciler İçin Çalışmalar Yapması

Yabancı bir öğrenci ülkesinden başka bir ülkeye okumak için gidiyor ise onun ilgisini çeken bazı noktalar olmalıdır. Eğitim zaten öğrencilerin üniversitelerde dikkat ettiği bir konudur. Fakat eğitimden farklı olarak da devletler bazı özel çalışmalara imza atabilir. Türkiye’deki üniversiteler için de bu çalışmalara ihtiyaç duyuluyor. Gerek burs gerek ise iş imkanları gibi çalışmalar sayesinde yabancı öğrenciler ülkemize daha fazla yönelir.

Üniversite Sanayi İş Birliğini Artması

Bugün dünyanın her yerinde üniversite sanayi iş birliği çalışmaları artıyor. Bu sayede üniversiteler, fabrikalar ve devletler karşılıklı büyük bir kazanç elde ediyor. Özellikle Amerika ve Almanya bu durumu en iyi şekilde ilerletiyor. Bugün öğrenciler yabancı bir ülkeye giderken bu duruma oldukça dikkat ediyor. Türkiye’deki üniversiteler de yabancı öğrencileri kazanmak ve dünya sıralamasında ilerlemek için bu alana yönelmelidir. Belli başlı üniversitelerde bu durumun temelleri atıldı. Fakat bunun ülke geneline yaygınlaşması gerekiyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden Türkiye’deki üniversiteler ile alakalı detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesini ziyaret ederek de Avrupa’daki üniversitelerin eğitim sistemi hakkında bilgiler alabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim İnternet sitesini ziyaret ederek de Türkiye’deki üniversiteler dünya sıralaması hakkında detaylı içerikler ve yazılar okuyabilirsiniz.