Uluslararası Dil Sınavları Ülkemizde Okuyacak Yabancı Öğrenciler İçin Geçerli Mi?
Dünyada uluslararası dil sınavları her geçen gün daha fazla öğrencinin tercihi oluyor. Günümüzde artık bir öğrencinin farklı bir ülkede eğitim görebilmesi oldukça sıradan ve yaygın bir durum. Özellikle 2000’li yıllardan öncesine baktığımız zaman bu durumun çok zor olduğunu görebiliriz. Geçmiş yıllarda öğrencilerin farklı bir ülkede eğitim görebilmesi oldukça lüks bir seçenekti. Öğrencilerin hem büyük paralar ödemesi hem de üst düzey başarılar elde etmesi gerekiyordu.
Çünkü okulların kabul ettiği yabancı öğrenci sayısı oldukça az ve fiyatlar oldukça yüksekti. Zaman içerisinde bu durum öğrencilerin lehine değişmeye başladı. Amerika dil sınavları konusunda öğrencilere yardımcı olacak adımlar atmaya başlayan ilk ülke oldu. Bu yüzden de 2000’li yıllardan önce Amerika dünyada en çok tercih edilen ülke oldu. Fakat zaman geçtikçe diğer ülkeler de gerek dil sınavları ile gerek diğer sınavlar ile öğrencileri kendisine çekmeye başladı. Hatta öğrencilerin dil öğrenebilmesi dünyada bir sektör haline geldi.
Bugün dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim alabilmek için dil sınavları olmazsa olmazlardandır. Dünya üzerindeki diller göz önüne alındığı zaman öğrencilerin girebilecekleri pek çok farklı sınav ortaya çıkıyor. Bugün üniversitelerde sadece İngilizce eğitim verilmiyor. Almanca, Rusça, Fransızca ve İtalyanca gibi pek çok dilde eğitim bulmak mümkündür. Bu durum ülkemiz için de geçerlidir. Ülkemizdeki eğitim dili yabancı öğrenciler için İngilizcedir. Bu yüzden de okullar öğrencilerden dil sınavlarından başarı ister.
Uluslararası Dil Sınavları Olmadan Üniversite Okumak Mümkün Mü?
Dünyada öğrencilere sunulan yurt dışı eğitimleri oldukça gelişti. Üniversiteler kendi içerisinde öğrencilerin değerlendirebileceği bazı ekstra çalışmalar da yapıyor. Bu çalışmalardaki amaç öğrencileri okullarına kabul etmek için farklı stratejilerdir. Örneğin bazı okullar sadece dil sınavları ile öğrenci kabul ediyor. Buna ek olarak öğrencilerden sadece yüksek lise puanı istiyor. Uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavları öğrencilerin bu okula girmesini sağlıyor.
Buna ek olarak bazı okullar öğrencilerden dil sınavı bile istemiyor. Öğrencilerin lise diploması bazı okullarda okumak için geçerli bir kriter oluyor. Fakat bu durumlarda okullar öğrencilerin eğitim süreçlerini bir yıl uzatıyor. Bu bir yıl içerisinde ise öğrencilere hem dil eğitimi hem de okuyacakları alan ile alakalı eğitimler veriyor. Bu durum dünyanın pek çok ülkesinde geçerli. Ama dünyanın sayılı üniversitelerinde bu durum geçerli değil. Özellikle Amsterdam, Harvard, Oxford ya da Yale gibi üniversitelerde uluslararası dil sınavları zorunludur.
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Hangi Dilde Eğitim Alır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan tüm öğrenciler ülkemizde yabancı öğrenci olarak tanımlanır. Bu yüzden de bu öğrencilerin hepsi yabancı öğrenci şartlarını yerine getirmektedir. Okullar bu öğrenciler için ekstra kontenjan açar. Ülkemizde okumak isteyen bu öğrencilere de sunulan eğitimin dili İngilizcedir. Yabancı öğrenciler Türkiye’de okumak için uluslararası dil sınavları arasından İngilizce olanları tercih etmelidir. Ülkemizde geçerli olan dil sınavları ise TOEFL ve IELTS sınavlarıdır.
Uluslararası Dil Sınavları Arasında TOEFL Sınavı
TOEFL dünya üzerinde binlerce ülkede geçerli olan bir dil sınavıdır. Bugün neredeyse dünyanın her ülkesi TOEFL sınavını kendileri için bir kriter olarak belirlemiştir. Amerikan İngilizcesini ölçen bu sınav her ülkede düzenlenmektedir. Sınav 4 farklı bölümden gerçekleşir ve giren kişilere verilen toplam süre 3 saattir. Buna ek olarak sınavdan öncesi için de öğrencilere yarım saatlik bir süre tanınır. Sınav sırasında ise 10 dakikalık bir ara vardır. Sınavdaki bölümler, soru sayısı ve süreleri ise şöyledir:
- Reading: Bu kısım 54 – 72 dakika arası sürer ve soru sayısı en az 30 en fazla 40’tır.
- Listening: 41 – 57 dakika arası olan bu kısımdaki sorular 28 – 39 arası değişir. Ayrıca bu kısımdan sonra 10 dakikalık ara vardır.
- Speaking: 17 dakika süren konuşma kısmında öğrencilere genellikle 4 tane soru sorulur.
- Writing: 50 dakika süresi olan yazma kısmında öğrencilerden 2 farklı konu hakkında 2 yazı istenir.
Ülkemizde Okumak İçin IELTS Sınavı
IELTS sınavı TOEFL sınavının aksine İngiliz merkezli bir sınavdır. TOEFL’dan sonra dünyada en çok tercih edilen İngilizce sınavıdır. Ülkemiz de dahil olmak üzere binlerce ülkede geçerli olan bir sınavdır. Ayrıca 4 bölümden oluşsa da sınavın son kısmı olan konuşma yani Speaking başka bir gün yapılabilir. Bu durum tamamen öğrencinin isteğine göre şekillenir. Öğrenciler başvuru yaparken bunu kendileri belirler. Sınavın toplam süresi ise 2 saat ve 45 dakikadır. Sınavdaki bölümler, soru sayısı ve süreleri ise şöyledir:
- Listening: 30 dakika süren dinleme kısmında öğrencilere toplamda 40 soru sorulmaktadır.
- Reading: Okuma kısmı 40 sorudan oluşur ve öğrencilere 60 dakika süre verilir.
- Writing: 60 dakika olan yazma kısmı için öğrencilerden 2 farklı konuda 2 makale istenir.
- Speaking: 15 dakikalık konuşma kısmında öğrencilere kendileri hakkında kısa sorular sorulur.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek uluslararası dil sınavları hakkında çok daha detaylı içerikler bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret ederek de Türkiye’deki yabancı dil sınavları hakkında içerikler okuyabilirsiniz. TOEFL ve IELTS sınavlarından başarılı olmak için Aba Academy adresindeki derslerden faydalanabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden de ülkemizde okumak için gerekenler hakkında detaylı yazılar bulabilirsiniz.