WhatsApp

Blog

yabanci-ogrenciler-icin-turkiyedeki-muhendislik-fakulteleri

Yabancı Öğrenciler İçin Türkiye’deki Mühendislik Fakülteleri

Türkiye’deki mühendislik fakülteleri her geçen gün daha fazla öğrenciyi kendine çekiyor. Mühendislik başlı başına dünyanın en önemli alanlarından bir tanesi olmayı başardı. Hem günümüzün hem de geleceğin en önemli mesleklerinden bir tanesi olan mühendislik kendi içerisinde de farklı alanlardan meydana geliyor. Her mühendislik dalı kendine özgü avantajlara ve dezavantajlara sahip. Ayrıca her mühendislik alanının da hitap ettiği kesim oldukça farklıdır.

Dersleri, eğitimi ya da bu tarz tüm konular mühendisliğin dallarına göre farklılık gösteriyor. Mühendislik bölümleri bu yüzden rastgele ya da sadece adına göre tercih yapılacak bölümler değildir. Fakat mühendisliğin hangi alanı olursa olsun en önemli konularından bir tanesi bu alanda verilen eğitimdir. Kaliteli mühendislik eğitimi devamında öğrencilere pek çok kapıyı zaten kendiliğinden açacaktır. Bu yüzden hem ülkemizdeki hem de diğer ülkelerdeki öğrenciler kaliteli mühendislik eğitimi için sürekli bir arayış içerisindedir.

Bu arayış zamanla öğrencilere yeni ülkeleri keşfetme imkanı sunmuştur. Türkiye’deki üniversiteler de bu süreç içerisinde yabancı öğrencilerin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Özellikle son 10 yıla baktığımız zaman yabancı öğrencileri Türk üniversitelerine yoğun bir ilgisi olduğunu görebiliriz. 10 yıl içerisinde büyüye bu ilgi Türkiye’yi dünyada en çok tercih edilen ülkelerden birisi haline getirmiştir. Türkiye’deki en iyi mühendislikler de bu süreçte son derece önemli bir rol oynamıştır. Çünkü mühendislik ülkemizde yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen alanlardan biridir.

Türkiye’deki Mühendislik Fakülteleri Neden Popüler?

Dünyanın en iyi mühendislik fakülteleri 2020 yılı ve öncesinden büyük değişimler yaşadı. Verilen eğitim ya da anlatılan konularda üniversiteler değişimler göstermeye başladı. Bu süreç içerisinde dünyanın pek çok üniversitesi yeni sisteme ayak uydurmakta baya zorlandı. Fakat ülkemizdeki mühendislik fakülteleri bu durumu kendi lehine çevirmeyi başardı. Ülkemizdeki her üniversite olmasa da belli başlı üniversiteler adını dünya çapında duyurdu. Bu süreç okulların kendi kendilerine yaptığı bir durum değil.

Bir fakültenin ya da okulun ismini duyurabilmesi için yaptığı çalışmalar son derece önemlidir. Hem bölgesel hem de ulusal anlamdaki bu çalışmalar okullar için bir puan olarak döner. Türkiye’deki mühendislik fakülteleri de bu süreç içerisinde her yıl kendilerini sıralamaya sokmayı başardı. Çalışmalardan alınan puanlar her yıl düzenlenen dünyanın en iyi üniversiteleri listesine girmek için kullanılır. Ülkemizdeki pek çok üniversite de çalışmaları ile bu okullar arasına adını yazdırmayı başarmıştır.

Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Mühendislik Okumak İçin Ne Yapmalı?

Dünyada hiçbir okul kendi ülkesi vatandaşı olmayan öğrencileri belli bir şart koşmadan okula almaz. Türkiye’de en iyi mühendislik bölümleri için de bu kural geçerlidir. Her üniversite öğrenci kabul süreci için belli başlı kurallara ve uygulamalara sahiptir. Bunları yerine getiremeyen öğrencilerin ise okullara başvuruları hiçbir şekilde onaylanmaz. Bugün Türkiye’de üniversite okumak için öğrencilerin hem dil hem yetenek sınavlarına girmesi gerekmektedir. Fakat istenilen skorlar okullara göre farklılık gösterebilmektedir.

Türkiye’deki Mühendislik Fakülteleri İçin Uluslararası Dil Sınavları

Yabancı öğrencilere mühendislik fakültelerinde sunulan eğitim dili tamamen İngilizcedir. Bu yüzden öğrencilerin İngilizcelerinin yeterli seviyede olduğunu okullara ispatlaması gerekir. Bunun için de en iyi yol uluslararası İngilizce dil sınavlarıdır. TOEFL ya da IELTS sınavlarından alınacak yüksek bir skor öğrencilerin ülkemizde mühendislik eğitimi alması için yeterli olacaktır. Ortalama olarak mühendislik fakülteleri TOEFL’dan 80 ve IELTS sınavından 6.0 puanı öğrenciler için yeterli görmektedir.

Türkiye’de Okumak İçin SAT Sınavı

Uluslararası sınavlar arasında SAT en popüler ve en bilindik sınavlardan bir tanesidir. SAT dünyada binlerce üniversite tarafından kabul gören nadir sınavlardandır. Türkiye’deki mühendislik fakülteleri de öğrencilerden belli bir SAT skoru ister. Fakat hem SAT hem de yabancı dil sınav skoru ne kadar yüksek olursa öğrenciler o kadar avantaj sağlar. Fakültelerde sadece belli sayıda yabancı öğrenci kontenjanı vardır. Yerleştirmeler puanı yüksek olan öğrencilerden başlayarak ilerler.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ya da web sitesini ziyaret ederek Türkiye’deki mühendislik fakülteleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Aba Academy internet sitesini ziyaret ederek de ülkemizde geçerli olan sınavlar için eğitim alabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden de en iyi mühendislik bölümleri hakkında bilgi alabilirsiniz.