WhatsApp

Blog

abakariyer-yeni-nesil-universite-nedir

Yeni Nesil Üniversite Nedir?

Bu sıralar yeni nesil üniversite konusu gündemde dolaşıyor. Bir üniversiteye başvuruyorsanız o üniversitenin kaçıncı jenerasyon olduğunu biliyor olmanız oldukça önemli. Birinci nesil, ikinci nesil, üçüncü nesil ve dördüncü nesil üniversitelerden söz ediliyor. Peki; bu üniversiteleri nasıl sınıflandırıyoruz? Bu kavramlar ne anlama geliyor? Seçim yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Birinci Nesil Üniversiteler

Birinci nesil üniversiteler genel olarak yabancı dili Latince olan ve 1300-1400’lü yıllardan gelen üniversiteler. Örneğin; Oxford Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi gibi üniversiteler birinci nesil olarak kurulmuş ancak kendisini yapılandırarak ikinci, üçüncü ve dördüncü nesile geçmiş olan üniversiteler… Türkiye’de birinci nesil üniversiteye en iyi örneklerden bir tanesi ise Anadolu Üniversitesi… Dünya çapında online eğitimle beraber pek çok gencin üniversite eğitimi almasını sağlıyor ve birinci nesil üniversite olarak nitelendiriliyor.

İkinci Nesil Üniversiteler İçin Ar-Ge Önem Taşıyor

İkinci nesil üniversiteler ise daha farklı niteliklere sahip. Ar-Ge konusunda ihtisaslaşmış üniversiteler ikinci nesil üniversite olarak adlandırılıyor. Genel yapıları itibarıyla daha içine kapanık üniversiteler… Çoğunlukla şehrin dışında yer alıyorlar ve Araştırma-Geliştirme alanında ciddi çalışmalar yürütüyorlar. Bu alandaki çalışmalara ön ayak olmayı, değer üretmeyi ve fark yaratmayı hedefliyorlar. İkinci nesil üniversitelere en iyi örneklerden bir tanesi; Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (Caltech) bir diğeri ise Michigan Üniversitesi… Türkiye’de ise İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’ni ikinci nesil üniversiteye örnek olarak göstermek mümkün…

Üçüncü Nesil Üniversitelerde İşletme ve Endüstri Ön Planda

Üçüncü nesil üniversitelerden bahsetmek gerekirse; bunlar, yabancı dil ve araştırma-geliştirme alanının ötesinde, işletme ya da endüstri alanlarında çok etkin olan üniversiteler olarak biliniyorlar. London School of Economics üçüncü nesil üniversiteler için iyi bir örnek. Üçüncü nesil üniversiteler, Ar-Ge ile birlikte, hastaneleri içinde bulunduran, büyük bir ekonomik güce sahip üniversiteler olarak şekilleniyorlar. İstanbul Üniversitesi özellikle; Çapa ve Cerrahpaşa kampüsleriyle üçüncü nesil üniversite için doğru bir örnek.

Yeni Nesil Üniversiteler

Dördüncü nesil üniversitelere gelecek olursak; bunları, yeni nesil üniversite olarak da adlandırabiliriz. Bu üniversitelerin en büyük yetkinlikleri 21. yüzyılın ihtiyacı olan yapay zeka gibi alanlarda çalışmalar yürütüyor olmaları… Stanford Üniversitesi, dördüncü nesil üniversiteler için harika bir örnek… Bir başka örnek ise MIT… Uzak Doğu’da ise Hong Kong Teknik Üniversitesi, Tokyo Üniversitesi gibi üniversiteler bu alanlarda yetkinliklerini artırmak için ciddi bir çaba içerisinde…

İnsan İçin İnsanla Birlikte

Yeni nesil üniversite olarak adlandırılan bu üniversitelerin asıl amaçlarından bir tanesi teknoloji ve inovasyon alanında büyük fark yaratan çalışmalara imza atmak… Türkiye’de ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi gibi pek çok kıymetli üniversite yeni nesil üniversite olarak adlandırabileceğimiz örnekler arasında yer alıyor. Bu üniversiteler temel bilim alanına birinci derece önem veriyorlar. Buna ek olarak; bilgisayar alanında fark yaratacak çalışmalara ön ayak oluyorlar. İnovasyon, yaşam bilimleri ve biyoteknoloji alanında önemli çalışmalar yürütüyorlar. Yeni nesil üniversite için temel amaçlardan bir tanesi; insan için insanla birlikte önemli bir çalışma alanı ve ekosistem oluşturabilmek.

Anlattığımız tüm bu nedenlerle ve 21. yüzyılın ihtiyaçları çerçevesinde yeni nesil üniversite olarak da adlandırılan dördüncü nesil üniversiteler yakın gelecekte çok daha görünür olacak ve önem kazanacak. Bu gelişmelere ayak uyduramayan üniversiteler ise oldukça geri planda kalacak. Bu noktada; öğrencilerin doğru üniversite seçimi yapmaları büyük önem taşıyor. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz; aba Kariyer ile iletişime geçebilir, web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.