WhatsApp

Blog

aba-kariyer-yeni-zelandada-okumak-icin-ogrenciler-ne-yapmali

Yeni Zelanda’da Okumak İçin Öğrenciler Ne Yapmalı?

Bir Okyanusya ülkesi olan Yeni Zelanda’da okumak artık öğrenciler için ayrı bir değer olmaya başladı. Her yıl binlerce öğrenci lisans ya da lisansüstü eğitimini Yeni Zelanda’da tamamlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle son 10 yıl içerisinde bu ülkede okumak isteyen öğrencilerin sayısı oldukça arttı. Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan ülkenin her noktası ayrı bir detay taşıyor. Genellikle doğal güzellikleri ile bilinen ülkenin eğitim anlayışı da yüksek seviyelerde.

Çünkü Yeni Zelanda pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapıyor. Amerika, Avrupa ve Okyanusya kültürleri bu ülkede ortak işliyor. Bu durum ülkenin pek çok konuda farklılıklar taşımasına neden oluyor. Örneğin farklı kültürlerden insanlar ülkeye kolayca uyum sağlıyor. Bu durum yabancılar için son derece önemli bir etken. Bir diğer yandan Yeni Zelanda üniversite bölümleri de bu kültür farklılığından etkilenmiş durumda. Ülkede pek çok yeni üniversite bölümü yer alıyor.

Ülkenin eğitim anlayışı dünyanın pek çok noktasından etkilenmiştir. Bu sayede son derece yenilikçi ve öğrencilere önem veren bir eğitim anlayışı ortaya çıkmıştır. Bugün baktığımız zaman Avrupa’nın önde gelen pek çok üniversite bölümünün Yeni Zelanda’da da yer aldığını görebiliriz. Tüm bu etkenlere bir de yüksek refah seviyesi ve çalışma imkanı gibi etkenler geldikçe öğrenciler için Yeni Zelanda harika bir seçenek oluyor.

Öğrenciler Neden Yeni Zelanda’da Okumak İster?

Öğrencilerin üniversite eğitimlerinde ilk olarak dikkat ettiği nokta verilen eğitimin kalitesidir. Ülkenin ve üniversitenin sunduğu imkanlar ne olursa olsun temelinde kaliteli bir eğitim yok ise bir anlam taşımaz. Yeni Zelanda’da lise okumak ya da üniversite okumak isteyen kişiler ise bu temeli hemen fark ediyor. Çünkü ülke eğitim konusunda büyük adımlar atmış durumda. Ülkedeki eğitimin kaliteli olduğunu aslında direkt olarak biz ya da ülkenin kendisi açıklamıyor.

Dünyanın en iyi üniversiteleri listesine baktığımız zaman Yeni Zelanda’dan onlarca okulu görebiliriz. Ülkedeki 8 devlet üniversitesinin ve 23 teknoloji fakültesinin neredeyse hepsi en iyi 500 listesinde y er alıyor. Bu başarı oranı dünyanın pek çok ülkesinde yok. Hal böyle olunca Yeni Zelanda’da okumak da öğrenciler için en iyi seçeneklerden bir tanesi oluyor. Bir diğer yandan ülkedeki bölümlerin eğitim süreleri de oldukça farklı. Çünkü bazı bölümler 3 bazı bölümler ise 6 yıl boyunca eğitim veriyor.

Burslu Bir Şekilde Yeni Zelanda’da Okumak

Yeni Zelanda üniversite fiyatları ortalama seviyelerdedir. Hatta Amerika ile kıyaslandığı zaman ülkedeki eğitim ücretleri çok düşük diyebiliriz. Bunun nedeni ise ülkenin yabancı öğrencilerden dolar ya da Euro karşılığında ücret istememesi. Yabancı öğrenciler için tüm giderler NZD yani Yeni Zelanda kendi para birimi olması. Fakat bölüme ve okunacak süreye göre fiyatlar artabiliyor. Bir diğer yandan sosyal giderlerde de kişiye göre değişebiliyor. Yeni Zelanda burslu okumak isteyen öğrenciler için pek çok seçeneğe sahip. Öğrenciler doğru başvurular ile Yeni Zelanda ücretsiz üniversite fırsatlarından yararlanabilir.

Yeni Zelanda’da Üniversite Okumak İçin Gerekenler

Genel olarak Yeni Zelanda öğrencilerden çok katı şartlar istemez. Hatta ülkede okumak için yabancı dil sınavından geçerli not almak yeterli olacaktır. Fakat ülkeye olan talep oldukça fazla. Bu yüzden öğrencilerin hem dil sınavlarından yüksek skor alması hem de ekstra çalışmalar yapması önemlidir. Alınan sertifikalar, girilen diğer uluslararası sınavlar ya da öğrencilerin önceden içinde bulunduğu sosyal sorumluluk projeleri her zaman onları bir adım ileriye taşır. Bu sayede öğrenciler rakiplerinden ayrı değerlendirilir.

Ülkede istenilen uluslararası dil sınavı ise TOEFL ya da IELTS sınavıdır. İki sınavda ülkedeki tüm üniversitelerde geçerlidir. Yeni Zelanda’da okumak için İngilizce bilmek zorunludur. Çünkü hem ülkenin resmi dillerinden biri hem de ülkedeki eğitim dili İngilizcedir. Bunun yanı sıra öğrenciler başvurularında şu belgeleri de bulundurmalıdır:

  • Pasaport
  • Özgeçmiş
  • Diploma ve öğrenci belgesi
  • Referans Mektubu
  • Niyet Mektubu

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve Web sitesini ziyaret ederek Yeni Zelanda da tıp okumak gibi konularda detaylı içeriklere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Aba Kariyer internet sitesinden de Yeni Zelanda’da okumak gibi diğer ülkelerde okumak ile alakalı da içerikler bulabilirsiniz.