Yetenek Yönetimi Nedir? Ne İşe Yarar?
Yetenek yönetimi kişinin sahip olduğu bireysel eğilim ve yeteneklerine göre doğru bir lise ya da üniversite bölümünde eğitim almasını sağlamaktadır. Kişinin sahip olduğu eğilimlerin ve yeteneklerin yönetilmesi üniversite sonrası dönemde de yapılabilmektedir. Kişilerin yanlış eğitimler alması, maddi ve manevi anlamda bazı kayıplar yaşamasına neden olmaktadır.
Kişilerin eğitim öncesi ve eğitim sırasında maddi harcamalar yapması, bir beklenti içinde olması, sevdiklerinden uzakta kalması ve zaman harcaması gibi unsurlar bu kayıpların yalnızca birkaç boyutunu yansıtmaktadır. Aslında, kozmetik ürün satışı ile eğitim satışının temel dürtüsü aynı olmaktadır. Kozmetik sektörü de eğitim sektörü de insanlara ümit satmaktadır. Eğitim, alındığı takdirde insanlara pek çok şey getireceği düşüncesi ile ticari anlamda ümitle birlikte pazarlanan bir şeydir.
İnsan Kaynakları ve Yetenek Yönetimi İlişkisi
İnsan kaynakları ve yetenek yönetimi İlişkisi üniversite sonrası dönemde ortaya çıkmaktadır. Doğru çalışanların firmalarda görevlendirilmesi bu anlamda önemlidir. Üniversite döneminde öğrenci, kendi sevdiği alanda eğitim almalıdır. Bu durum üniversite sonrası dönem için de geçerlidir. Kişinin ilgi alanına girmeyen bir iş alanında istihdam edilmesi, iş performansını etkileyecektir. İş performansının yanı sıra kişinin; mutluluk ve tatmin düzeyi de böyle bir durumdan etkilenecektir. Bu nedenle, İşletmelerde yetenek yönetimi konusu da üzerinde durulması önemli konular arasında yer almaktadır.
Türkiye’de Kabiliyet Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
Türkiye’de yetenek yönetimi eğitim aşamasında da göz ardı edilmeyen bir konudur. Öğrenciler kendi ilgi alanlarına giren ve sevdikleri bölümlerden eğitim almaya önem vermelidir. Bu doğrultuda hazırlıklar yapılmalıdır. Bireyin sahip olduğu zeka seviyesi, eğilimleri ve özellikleri, yeteneğin doğru yönetilmesinde dikkate alınması gereken unsurlardan bazılarıdır. Ancak tüm değerlendirmelerin, dünyanın ne yöne gittiği tespiti doğrultusunda yapılması gerekmektedir. “Dünya ne yöne doğru hareket gösterecek?” sorusunun cevabı önemlidir. Bu dönem, Endüstri 4.0’ü tavandan yaşayacağımız dönemlerdendir. Dünya genelinde 2021 yılının başlangıcı, bir dönüm noktası olarak nitelendirilmektedir.
Haziran ve Temmuz 2020 yılından Aralık sonuna kadar olan dönemin bir geçiş dönemi olduğu belirtilmektedir. Dünya genelinde son dönemde görülen değişimlerle birlikte bir farklılaşmanın yaşandığı görülmektedir. Bir anda bir geçiş döneminin yaşanmadığı, bir, ara geçiş döneminin yaşandığı son dönemde dikkat çekmektedir. Sonuç olarak; yetenek yönetimi ilerleyen tarihlerde de dikkate alınacak konulardan önemli biri olmayı sürdürecektir.