Yurtdışında Üniversite Okumak: Yurt Dışı Eğitimde Ülke Seçimi
Yurtdışında üniversite okumak, artık eskiye kıyasla daha kolay. Pek çok öğrenci dil okulları ya da öğrenci değişim programlarıyla yurt dışına gidiyor. Öğrenciler lisans eğitimlerini, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırmalarını yurt dışında sürdürmek istiyor. Hatta lise seçimleri konusunda bile yurt dışı eğitim fırsatları göz önünde bulunduruluyor. Günümüzde, Amerika’nın 3. İngiltere’nin ise 2. en büyük endüstrisi eğitim sektörü.
Öğrenciler iyi ve kaliteli bir üniversite ortamında okumak, sanayiye üniversiteler bazında ilişkiler çerçevesinde girmek ve iyi bir kariyer için yurt dışına gitmeyi tercih ediyor. Bu anlamda, doğru üniversite seçimi en önemli konu… Peki, üniversite seçimi neye göre yapılmalı? Yurtdışında üniversite okumak isteyen çoğu uluslararası öğrencinin üniversite seçimi noktasında dikkat ettiği ilk konuların başında ülke seçimi geliyor. Bir ülkenin istihdam açığı olan iş sahalarına ya da sahip olduğu uluslararası şirketlere göre bakıldığında popüler eğitim destinasyonlarının aksine; Yeni Zelanda, Finlandiya, Hong Kong, Çin, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelerin nitelikli çalışan ihtiyaçlarının da üniversite seçimlerinde oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Bölüm Seçimi Ülke Tercihini Etkiliyor
Her ülkenin tercih edilme sebepleri elbette farklılık gösteriyor. Bölüm ve meslek seçimi ülke tercihini etkiliyor. Örneğin; Almanya mühendislik alanında daha çok tercih ediliyor. Mimarlık, sanat ve moda alanında ise İtalya daha fazla tercih ediliyor. Kimya, gastronomi ve kozmetik alanında Fransa tercih ediliyor. Amerika’nın belli bölgeleri mühendislik tıp ve yaşam bilimleri eğitimi alacak öğrenciler tarafından tercih edilebiliyor. Ülke seçimi yaparken seçeceğiniz bölümü göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
İklim Koşulları Önem Taşıyor
Yurtdışında üniversite okumak istiyorsanız, dikkat edilecek bir başka önemli nokta, o üniversitenin bulunduğu coğrafi bölge. İklim insanı ciddi anlamda etkileyen bir konu… Pek çok öğrencinin iklim koşullarına uyum sağlayamadığı için okuyamadığını ve okulu bırakmak zorunda kaldığını görüyoruz. Pek çok genç Londra’nın yağmurlu, sisli, karanlık havasına karşılık, Kaliforniya’nın güneşli havasını tercih edebiliyor. Elbette coğrafi koşulların yanı sıra kültürel yapı da önem taşıyor. İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkeler yurt dışı eğitim almak isteyen Türk öğrenciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra Hollanda, pek çok öğrencinin tercih ettiği bir ülke.
Öğrencilerin seçimlerini ülkelerin yanı sıra şehirler de etkiliyor. Örneğin; Boston pek çok uluslararası öğrencinin bulunduğu bir şehir… Aynı şekilde San Francisco ya da Los Angeles’da sıkça tercih ediliyor. Öğrenciler sadece kendi üniversitelerinde bulunan arkadaşlıkları devam ettirmiyor, aynı zamanda başka üniversitedeki gençlerle de dostluk kurmak istiyorlar. Bu nedenle bu bölgeler oldukça popüler. Bu anlamda önemli bir başka merkez ise Londra… Pek çok öğrenci Londra’da okumak istiyor ve kültürel altyapısı ile beraber, kurulmuş olan network’ten yararlanmak istiyor. Londra’yı Milano ve Amsterdam takip ediyor.
Eğitim ve Yaşam Maliyetleri
Öğrencilerin üniversite seçimlerinde dikkat ettikleri bir başka önemli unsur ise eğitim ve yaşam maliyetleri elbette… Amerika’da son zamanlarda eğitim harçlarında büyük bir artış var. Bu harçların artışının dışında, yaşam maliyetleri konusunda da artış ile karşı karşıyayız. Hem maliyetler nedeniyle hem de mezuniyet sonrası Amerika’da yaşama olasılığının oldukça düşmesi sebebiyle, öğrenciler Amerika’ya daha mesafeli yaklaşıyor. Eğer öğrenci çok iyi bir üniversiteyi kazanmadıysa ve burs alamıyor ise başka bir ülkeyi tercih etmesi daha akıllıca olabiliyor.
En Çok Tercih Edilen Üniversiteler
Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversitelere göz atalım. İngiltere’de, Cambridge ve Oxford ön plana çıkıyor. Amerika’ya baktığımızda ise Stanford, MIT, Caltech, Harvard, Yale, Princeton, Columbia, Upenn gibi okulları görüyoruz. Kanada’da son zamanlarda Utoronto Engineering, çok farklı bir konuma sahip olmaya başladı. Utoronto’yu, UBC ve McGill takip ediyor. İsviçre’de ETH ve École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), ön plana çıkmaya başladı. Singapur’da ise Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi göze çarpıyor.
Yurtdışında üniversite okumak, üniversite seçimi, meslek seçimi, geleceğin meslekleri, yakın gelecekte ön plana çıkacak meslekler gibi konularda daha detaylı bilgi almak için aba Kariyer web sitesini ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.