WhatsApp

Blog

aba-kariyer-kariyer-ve-yetenek-yonetimi-nedir-aba-kariyer

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Nedir? Aba Kariyer

Kariyer ve yetenek yönetimi değinilmesi gereken iki önemli konu olarak karşımıza çıkıyor. Peki; Kariyer Nedir? Yetenek Yönetimi Nedir? Bu iki kavram neyi ifade ediyor? Neden bu kadar önem taşıyor? Birlikte göz atalım.

Kariyer Nedir?

Kariyer hepimizin hayatında büyük bir role sahip… Hayatımızı ve geleceğimizi büyük ölçüde şekillendiriyor. Peki kariyer nedir? Nasıl tanımlanabilir? Kökeni Fransızca olan kariyer sözcüğü orijinal dilinde “bir yere çıkan, bir yere gelen” anlamını taşıyor. Kariyeri, bir alanda ya da meslekte uzmanlaşmayı ve bu uzmanlaşma sürecinde kişinin gelişimini ifade ediyor. Kariyer planlama süreci denildiğinde akla ilk olarak meslek hayatı gelse de bunu yalnızca meslek seçimiyle sınırlamak doğru değil… Lise yıllarından itibaren belirlediğimiz hedefler, üniversite ve bölüm seçimimiz, meslek seçimimiz, uzmanlaştığımız alanlar kariyerimizin parçalarını oluşturuyor.

Yetenek Yönetimi Nedir?

Peki; yetenek yönetimi nedir? Kariyer ile nasıl bir ilişkisi var? Yetenek yönetimi bireyin beceri ve yetkinlikleri doğrultusunda aldığı lise ya da üniversite eğitiminin ve kariyer planlama sürecinin doğru şekilde yönlendirilmesi olarak tanımlanabilir. Geleceğimiz için nasıl bir yol haritası çizmemiz gerektiğini gösterebilir. Mutlu olabilmek ve değer üretebilmek için eğitimimizi ve meslek seçimimizi ilgi alanlarımız, yeteneklerimiz ve bilgilerimiz doğrultusunda yapmamız gerekir. Birbirimize benzer şekilde eğitim alsak da farklı öğrenir ve farklı kavrarız. Tam da buradan yola çıkarak gelişim ve yetkinlik alanlarımızı doğru saptamamız önem taşır. Ve bu saptamalar kariyerimizin şekillenmesi noktasında bize yardımcı olur.

Kariyer ve Yetenek Yönetimi Neden Bu Kadar Önemli?

Peki; bu iki kavram neden bu kadar önemli? Çünkü yanlış planlanmış bir kariyer hayatımızın seyrini tamamen değiştirebilir ve pozitif yöndeki her şeyi bir anda negatife çevirebilir. Bireyler potansiyellerini kullanmadan ve mutlu olmadan üretemez ve başarıyı yakalayamazlar. İyi bir hayat için iyi bir kariyer ve iyi bir kariyer için yetenek yönetimine ihtiyaç vardır. Çalıştığı projede, her sabah uyanıp gittiği ofiste ya da eğitim aldığı kurumda mutlu olan kişi üretmeye başlar. Kişi doğru noktada konumlandıysa fark yaratması mümkün hale gelir. Çalışan, üreten ve fark yaratan kişi yaşadığı toplumu ve dünyayı değiştirebilir. İşte tam da bu noktada bireyi tanımak, yeteneklerini, isteklerini ve yapabileceklerini doğru saptamak, kendini ispatlayabileceği, potansiyelini kullanabileceği bir alana yönelmesini sağlamak yetenek yönetimiyle mümkün olabilir.

Kariyer ve Yetenek Yönetimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz aba Kariyer web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Kariyer planlama süreci için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilirsiniz.