İyi Bir Kariyer İçin Doğru Kariyer Planlama Nasıl Yapılır?
Kariyer planlaması herkesin hayatında oldukça önemli bir role sahip… Doğru bir planlama yapabilmek için nereden başlamak gerektiği ise akılları kurcalayan bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Kariyer planlama sürecinin üniversite yaşamının sona ermesinin ardından başladığı düşünülse de bunun bir yanılgı olduğunu söylemeliyiz. İyi bir kariyer için planlama sürecinin lise dönemi esnasında başlaması gerekiyor. Çünkü lise dönemi bireyin kimliğinin oluştuğu ve geleceğinin temellerinin atıldığı bir süreci kapsıyor. Bu dönemde doğru yönlendirilme ve doğru atılan adımlar geleceği şekillendirme noktasında önemli bir rol oynuyor. Geç kalınmış kariyer planlaması bireyin mutsuz olacağı bir işe yönelmesine ve zaman kaybetmesine yol açabiliyor.
İyi Bir Kariyer İçin Doğru Planlama: İlk Adım Hedeflerin Belirlenmesi Olmalıdır
İyi bir kariyer için doğru planlamanın ilk adımı elbette hedeflerin belirlenmesi olacaktır. Hedeflerin belirlenmesi noktasında kariyerin yalnızca meslek seçiminden ibaret olmadığı unutulmamalıdır. Kariyer bireyin tüm hayatını, ilişkilerini, gelişim süreçlerini, hayatta karşılaşacağı fırsatları, kendine ve topluma katacağı değeri belirleyen bir süreçtir. Bireyin kim olduğunu ve toplumun neresinde durduğunu belirleyen bir anlamda kariyeridir. Bu yüzden mesleki yatkınlık, ilgi alanları gibi unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktada stratejik yetenek yönetimi ve kariyer danışmanlığına ihtiyaç duyabilirsiniz.
İyi Bir Kariyer İçin Doğru Planlama: Yetkinliğinizi Arttırın
Hedeflerinizi belirledikten sonra buna yönelik olarak çalışmaya başlamalısınız. Çalışmak istediğiniz alan sizden neler bekliyor? Ne tür becerilere ihtiyaç duyacaksınız? Hedeflediğiniz alana yönelik olarak eksiklerinizi gidermek ve yetkinliğinizi arttırmak için vakit kaybetmeden harekete geçmelisiniz. Okuyacağınız kitaplar, alacağınız eğitimler, görev alacağınız projeler kendinizi pek çok yönden geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Bütçe Yönetiminizi Doğru Şekilde Yapın
Hedeflerinize ulaşmak için bütçeniz noktasında sorun yaşamamanız önem taşıyor. Kariyer planlamasının önemli bir parçası olan üniversite eğitimi için finansal yeterliliğe sahip olmanız gerekiyor. Bu noktada; bütçenizi ayıracağınız kaynakları dikkatle belirlemeniz ve bütçenizi doğru yönetmeniz, doğru alanlara yönlendirmeniz gerekiyor.
Kariyer planlaması uzun soluklu, uzmanlık ve dikkat gerektiren bir süreç… Yanlış tercihler ilerde pişmanlık yaşamanıza sebep olabileceği gibi var olan potansiyelinizi kullanamamanıza da sebep olabilir. Oysa ki; doğru bir kariyer planlaması ile kendiniz, çevreniz, yaşadığınız toplum ve dünya için fark yaratabileceğinizin ve değer üretebileceğiniz işlere imza atabilirsiniz. Stratejik yetenek yönetimi ve kariyer danışmanlığı konusunda desteğe ihtiyaç duyarsanız Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilirsiniz. Kariyer ve iş hayatına dair daha fazla içeriğe ulaşmak isterseniz aba Kariyer web sitesini ziyaret edebilirsiniz.