WhatsApp

Blog

Stratejik Yetenek Yönetimi ve Kariyer Planlama

Stratejik Yetenek Yönetimi ve Kariyer Planlama

Günümüzde kariyer planlama eskiye nazaran çok daha karmaşık bir yapıya sahip. Özellikle dijitalleşme ile farklı bir boyut kazanan iş dünyası, farklı ve yeni gereksinimleriyle beraber kariyer planlarının yeniden gözden geçirilmesine neden oluyor. Yeni dünyanın gereksinimleri, iş dünyasına farklı bakış açıları katarken, bu noktada İnsan Kaynakları departmanları işe alım ve mevcut personel yönetimi konusunda yeni stratejiler izliyor. Bu stratejilerin başında da “Stratejik Yetenek Yönetimi” geliyor.

Yeni dünya (İş dünyası da diyebiliriz) düzeninde bireyler, dijitalleşen iş dünyasında var olabilmek için farklı yeteneklerle kendilerini “yaşam boyu” gelişime adıyorlar. Yeni gereksinimler, yeni yetenekleri ve yaklaşımları beraberinde getirirken, kurum ve şirketler bu yeteneklerden maksimum fayda elde edebilmek için çok daha stratejik yollara başvuruyorlar. 

Yazımızın girişinde söz ettiğimiz Stratejik Yetenek Yönetimi konusunu biraz açabiliriz. Yeni nesil iş dünyasının gereksinimleri doğrultusunda hareket etmeye çalışan İnsan Kaynakları departmanları, ilk etapta bu gereksinimleri mevcut şirket çalışanları üzerinden çözmeye çalışıyorlar. Oluşturdukları “gereksinim” ve “yetenek” havuzlarını eşleyerek, şirketin ihtiyaç duyduğu pozisyonları doldurmaya çalışan İnsan Kaynakları, belirli yeteneklere sahip fakat eksikleri bulunan personellerine eğitim imkanları sunarak şirketin ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyorlar. Potansiyel sahibi personellerin, bu potansiyellerine ulaşabilmeleri için sistematik çalışmalar gerçekleştiren şirketler, bu yapıyı “şirket kültürü” haline getirerek, yetenek havuzlarını kalıcı bir hale getiriyorlar. 

Öte yandan şirket içerisinde aranan potansiyelde personel bulamayan İnsan Kaynakları, gereksinimleri ve oluşturulan şirket kültürü çerçevesinde personel alımı gerçekleştirerek, bu alanda hem açıklarını kapatma hem de bu alanda bir “liyakat zinciri” oluşturarak gelecek için sağlam temeller atıyorlar. Her iki yöntemle de personel yedekleme ve sürdürülebilir bir performans sağlayan şirketler, bu sayede sahip oldukları rekabet gücünü “personelden bağımsız” bir yapı ve kültüre taşıyabiliyorlar. 

Bireyler İçin Kariyer Planlamak Artık Daha Kolay

Konuya şirket tarafından baktığımız gibi bireyler tarafından da bakmamız gerekiyor. Bireyler, iş dünyasının güncel gereksinimlerini kavramakla beraber bu konuda yaptıkları hamlelerle gelecekteki kariyerleri için sağlam adımlar atıyorlar. 

Kariyer ve sahip oldukları yetenekleri “stratejik” açıdan değerlendirebilen bireyler, ellerindeki yetenekleri çok daha verimli kullanabilme imkanı yakalarken, farklı disiplinlerle bu yetenekleri geliştirmek imkanı yakalıyorlar. Dijital dünyanın ihtiyaçlarını karşılayıp, kendilerine iyi bir kariyer yolu çizme adına bu alanda eğitim programları, kariyer koçları ve şirket içerisinde destek alan bireyler, bu sayede hem kendilerini hem de iş ekosistemini geliştirebiliyorlar.