WhatsApp

Blog

dunyanin-en-iyi-universiteleri-hangileri

Dünyanın En İyi Üniversiteleri Hangileri?

Dünyanın en iyi üniversiteleri hangileri? Oxford mu? Cambridge mi? Harvard mı? Stanford mı? Öğrenciler, veliler, akademisyenler hangi listeleri ön planda tutmalı? Yaşadığımızın yüzyılın ihtiyaçları göz önüne alınarak üniversite seçimi nasıl yapılmalı?

Dünyadaki en iyi üniversiteleri belirleyen üç önemli liste var. Bunlar; Times Higher Education (THE), QS (Quacquarelli Symonds) World University Ranking ve ARWU (Academic Ranking Of World Universities). Peki; bu üç önemli liste 2020 yılında hangi üniversitelere yer vermiş, göz atalım.

Dünyanın En İyi Üniversiteleri: 2020 Yılının En İyileri

QS’in listesine göre 2020 yılında dünyanın en iyi üniversiteleri şöyle sıralanıyor. MIT (Massachusetts Institute of Technology) listenin 1. sırasında yer alıyor. İkinci sırada Stanford Üniversitesi var. Stanford Üniversitesi’ni; Harvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Caltech (California Institute of Technology) takip ediyor.

Times’ın sıralamasına göre 1. Sıranın sahibi Oxford Üniversitesi, ikinci sırada Caltech, üçüncü sırada Cambridge Üniversitesi var. Bu üniversiteleri,  Stanford Üniversitesi ve MIT takip ediyor.

ARWU ise kendi kriterleri doğrultusunda en iyiler listesini şöyle oluşturmuş; listenin 1. sırasında, Harvard Üniversitesi var. Harvard Üniversitesi’ni Stanford Üniversitesi takip ediyor. Bu iki üniversiteyi, Cambridge Üniversitesi, MIT ve  Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley takip ediyor.

Listelerin Belirlenmesinde Önemli Kriteler Neler?

Dünyanın en iyi üniversiteleri hangi metodoloji ile belirleniyor? Kriterler neler? Aslında her listenin kriterleri farklı. İnceleyelim…

QS için en önemli kriter, akademik tanınmışlık… Akademisyenlerin dünya çapında tanınmışlığı QS’e göre birinci derece etkili oluyor. Akademisyenlerin yayınları ve yayınların aldığı atıflar da QS için bir diğer önemli konu. Aynı zamanda, mentorluk konusunu da oldukça önemsiyorlar.  Bir diğer kriter ise; üniversitenin başka ülkelerdeki üniversitelerle yapmış olduğu anlaşmalar ve uluslararası öğrenci ve akademisyenlerin üniversitelerdeki varlığı…

Times’ın en çok önem verdiği nokta öğrenme ortamı ve akademisyen başına düşen öğrenci sayısı. Times, diğer listelerden farklı olarak üniversitelerin bütçeleri ve araştırmalara ayrılan fonları da göz önünde bulunduruyor. Bir diğer önemli konu ise elbette yayınlar ve yayınlara yapılan atıflar… Times’da tıpkı QS gibi uluslararasılaşmayı önemsiyor. Buna ek olarak; Times üniversite-Sanayi iş birliği sonucunda elde edilen gelire de önem veriyor.

Gelelim ARWU’nun kriterlerine… Akademik tanınmışlık ARWU için önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Tanınmışlık konusunda ise Nobel Ödüllerinin sayısını dikkate alıyorlar. Akademisyen ve araştırmacıların bilimsel başarıları ARWU için oldukça önemli bir nokta. Tıpkı diğer listelerde olduğu gibi akademisyenlerin aldığı atıflar ARWU için de önem taşıyor. Bir diğer önemli konu ise; akademisyenlerin, araştırmaları sonucunda elde ettiği ekonomik değer.

Dünyanın en iyi üniversiteleri listelerini sizin için inceledik. Üniversite seçimi, meslek seçimi, mesleklerin geleceği, yurt dışı eğitim, en iyi öğrenci şehirleri gibi konularda daha detaylı bilgi için aba Kariyer web sitesini ziyaret edebilirsiniz.